Ünnep

2023.08.20. 21:10

Kenyéráldás és szentmise Kőszegen - Szent István munkáját az építés területén is előre kell vinnünk

Kőszegen a Jurisics téren tartották az augusztus 20-i ünnepséget, ahol mások mellett a város jelen lévő díszpolgárait, életműdíjasait, valamint azállamalapító Szent István király ünnepe alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Bariska István nyugalmazott főlevéltárost, Kőszeg díszpolgárát és Németh Jánost, Kőszeg Életműdíjas festőművészét köszöntötte Básthy Béla polgármester.

Tóth Katalin

Fotó: OHR Tibor

Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Básthy Bélának a település hagyományait és kulturális értékeit éltető és szülötteinek emlékét őrző, a helyi közösségeket erősítő városvezetői tevékenysége elismeréseként – a Jurisics téren neki is gratuláltak.

Közös államunk alapításának napja Magyarország születésnapja. Szent István király óriási hittel a magyarokban letette az önálló magyar állam alapjait, amit erős törvényekkel és határvédelemmel, a magyar állam szuverenitásával erősített meg. Országunk azért tudott magyar maradni a Kárpát-medencében, mert nekünk, magyaroknak mindig Magyarország volt az első. Országunkat a közösen elért eredmények és a bajban az összekapaszkodás tette naggyá. A mai ünnep és magyar államunk közös örökségünk, és van feladatunk ennek továbbvitelében, emlékeztetett ünnepi beszédében Ágh Péter államtitkár, országgyűlési képviselő. Majd gratulált a kőszegi kitüntetetteknek, köztük Básthy Béla polgármesternek, aki, mint mondta, nemcsak ígérte, hanem bizonyította is, hogy képes a város építésére.

Ágh Péter arra is ráirányította a figyelmet: Szent István munkáját az építés területén is előre kell vinnünk. – Szent István egy országot épített. Nekünk feladatunk Kőszegen a város építésében van – mondta, és az elmúlt évekre visszatekintve kijelentette: a mostani önkormányzati ciklusban olyan mértékű fejlesztést sikerült elérni időarányosan, amelyre kevés példát találhatunk Kőszeg újkori történelmében. A következőkben felsorolta a több milliárd forint kormányzati támogatásból elkezdődött és megvalósított elképzeléseket. – A kőszegiekkel együtt még sok tervünk van a város érdekében, hogy a 20. század elzárt városából egy múltjára büszke, vonzó, fejlődő, gyarapodó Kőszeget építhessünk. Ehhez további szövetségre, együttműködésre és békére van szükség jegyezte meg. Beszédét azzal zárta: Szent István óta a magyarok tettei világosan üzenik egy mondat igazságát: „A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenekelőtt.”

 

Az új kenyeret Kirner Antal Zoltán plébános, Zsóri-Ments Orsolya iskolalelkész és Kisantal Zsuzsanna református lelkész áldotta meg.

18 órakor ünnepi szentmise kezdődött a Jézus Szíve Plébániatemplomban, amelyen közreműködött Soskó András operaénekes, orgonán kísért Benkő Balázs kántor. A hallgatóság adományait a Kőszegi beteg gyermekekért – Myrtill Alapítvány támogatására ajánlották fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában