Felsőoktatás

2023.08.22. 11:30

Megkezdődött a roham a kollégiumi férőhelyekért Szombathelyen is - érdeklődtünk

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után megkezdődött a roham a kollégiumi férőhelyek és albérletek után. A komfort és az árak tekintetében is nagyok a különbségek.

Cseh-Egyed Bernadett

Képünkön Lehotay Gábor, a Pável Ágoston Kollégium vezetője, aki az aktuális felújításokról is beszélt lapunknak.

Fotó: © Cseh Gábor

Szombathelyen, a Hollán Ernő utcai II. János Pál Szakkollégium apartmanlakásai valamennyi felsőoktatási intézmény tanulója előtt nyitva állnak, a Savaria Egyetemi Központ, a Pécsi Tudomány Egyetem Egészségtudományi Kar és a Brenner János Hittudományi Főiskola hallgatói közül is vannak lakóik. Ide kétkörös felvételi után lehet bekerülni: az írásbeli teljesítmény után az arra érdemeseket hívja be a felvételi bizottság, és a szóbeli elbeszélgetés alapján hirdeti ki az eredményt. 

Gaspari Gábor szakkollégium igazgatótól megtudtuk: összesen ötven főnek tudnak helyet biztosítani, szeptembertől tíz új elsőst fogadnak. A díj állami ösztöndíjas hallgatóknak 22 500, minden más esetben: 30 000 forint havonta. Augusztus 15-én megkezdődött a kollégium nyári nagytakarítása, a tanév elejére minden adott lesz, hogy a kollégisták elfoglalják ideiglenes otthonukat. 

© Cseh Gábor
Németh Béla szakkollégiumi titkár megmutatta a kollégiumi szobáikat
Fotó: © Cseh Gábor

Tavasszal új hűtőkkel és bútorokkal gazdagodott a Magyar utcai és Ady téri kollégium épülete a vármegyeszékhelyen, jelenleg két-két zuhanyzó felújítási munkálatainak előkészületei zajlanak, a kollégisták közel fele új székeket is kap szeptemberben – tájékoztatta lapunkat Lehotay Gábor, az ELTE Pável Ágoston Kollégiumának vezetője. Elmondta, a két épületben összesen 573 férőhely áll rendelkezésre, ebből 217 helyet biztosítanak az elsőévesek részére, a többit pedig már tavasszal feltöltötték felsőévesekkel. 

A nemzetközi hallgatók számára a Deák utcai kollégiumban további 54 férőhelyet biztosítanak. A kollégiumi díjak nem emelkedtek. A kollégiumi térítési díjak a férőhelyek minőségi kategóriájától függően 12 320 Ft/fő/hó és 15 380 Ft/ fő/hó között mozognak – kétés háromágyas szobákban tudják elhelyezni a hallgatókat. Balogh Lászlótól, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjétől megtudtuk: Vasban közel 100 kiadó lakás és ház található. A legtöbb Szombathelyen, ahol 150 ezer forint az átlagos havi lakbér – ez mintegy 40 ezer forinttal magasabb a tavaly júliusi árhoz képest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában