Polgári piknik

2023.08.29. 18:01

Nógrádi György: Az ukrajnai háború tovább eszkalálódik

A közösségépítés mellett a geopolitikáé volt a főszerep azon a polgári pikniken, amit Ágh Péter, Észak-Vas vármegyei országgyűlési képviselő hívott életre a sárvári arborétumban. A fórumon Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elemezte napjaink történéseit.

Vaol.hu

Forrás: Benkő Sándor

A rekkenő hőség ellenére többszázan gyűltek össze a sárvári arborétumban felállított sátorban. Dr. Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere köszöntőjében a következő időszak kihívásairól beszélt. Mint mondta, a jövő évben európai parlamenti és önkormányzati választások is lesznek, a polgári oldal célja pedig az, hogy megkezdjék a felkészülést. – Ahogy itt a szúnyogokkal, úgy a választási hajrában az ellenféllel is sikeresen fogunk megküzdeni – húzta alá az alpolgármester, hozzátéve, hogy a következő időszak ismét sorsdöntő lesz a jobboldal számára. 

Ágh Péter államtitkár kiemelte, hogy a mostani ingatag világban fontos, hogy stabil és megbízható kormánya legyen Magyarországnak. – A szomszédunkban háború dúl, ennek hatását pedig mindannyian érezhetjük. Mi magyarok a béke pártján állunk, nagyon fontos, hogy mielőbb tűzszünet legyen és elinduljanak a béketárgyalások. Az országgyűlési képviselő köszöntötte Nógrádi György biztonságpolitika szakértőt és Cseszkó-Király Tamást, az Ultrahang biztonságpolitikai csatorna műsorvezetőjét. 

Cs. Király Tamás elmondta: az ő története Vas vármegyéből indult, éveken át dolgozott a megyei napilap tudósítójaként. – 2021-ben, amikor hobbiból elindítottam az Ultrahangot a gardróbszobámból, egyáltalán nem gondoltam, hogy ennyire népszerű lesz a tisztán kül- és biztonságpolitikával foglalkozó csatornánk. Az Ultrahang mára hazánk egyik leghallgatottabb közéleti csatornája, júliusban több, mint négy és félmillió lejátszással büszkélkedhetett. Állandó vendégük Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. 

Nem volt előzmény nélküli az orosz-ukrán háború

A professzor először összefoglalta az orosz-ukrán háború előzményeit, majd áttekintette a háború aktuális helyzetét és a várható fejleményeket is. Kiemelte, hogy a befagyott konfliktusok előbb-utóbb tényleges konfliktusokhoz vezetnek, a világ vezetői pedig láthatóan rosszul kezelik a mostani feszültségeket. Emlékeztetett, a háború kitörése előtt néhány nappal még az ukrán honvédelmi miniszter is arról tájékoztatta magyar kollégáját, hogy nem számítanak háborúra. Mint mondta, Putyin célja az volt, hogy megakadályozza Ukrajna NATO-tagságát, a NATO terjeszkedését, a háború pedig nem előzmény nélküli, hiszen a Donbaszban számos atrocitás érte az orosz kisebbséget. –Ugyanakkor mind az amerikai titkosszolgálatok, mind Putyin azzal számolt, hogy ez a háború néhány nap alatt véget ért. Az eredményt ismerjük: másfél éve zajlik a háború. 

Mi várható hosszú távon?

Nógrádi György arról is beszélt, örül annak, hogy Novák Katalin köztársasági elnök személyében olyan államfője van Magyarországnak, aki több nyelven beszél, és széles körben tudja eljuttatni a világ minden részére a magyar álláspontot. Arra a kérdésre, hogy várható-e világháború a mostani események kapcsán, Nógrádi György úgy válaszolt: bízik a világ vezetőinek józanságában, ugyanakkor folyamatosan megyünk bele az eszkalációba, és sokkal törékenyebb a helyzet jelenleg, mint volt akár csak egy évvel ezelőtt. Beszélt arról is, hogy a háború jövőbeni kifejlete az Amerikai Egyesült Államokon múlik, hiszen, ha az USA akarja, egy pillanat alatt véget vethetne a mostani konfliktusnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában