„Állni fog e város, hisz Kő-szeg a neve”

2023.08.06. 12:36

Ostromnapok Kőszegen – A várvédők és a török seregek is felvonultak az ostrom előtt - videó, fotók

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

Péntek este ostromállapotot hirdetett a város szenátusa, szombaton felsorakoztak a Kőszeget védők és bemutatták elszántságukat a városbírónak és a várkapitánynak, már a harcra készülve – az esőfelhőket is elkergette elszántságuk. A szombat délutáni sorakozó utána belvárosban felvonult a magyar csapat, élén a Batthyány Bandérium lovasaival és a városvezetéssel, és vonult a török sereg is – mások mellett Kászim Güleldzse pasa ruméliai beglerbég 10 ezer, az anatóliai pasa 20 ezer emberével. Ott voltak Gölbasi Vitézei, Ibrahim martalócai Polák Norbert aga vezetésével, háremhölgyek koszorújában a fényességes Szulejmán szultán. Ibrahím Nagyvezír és Khoszref szandzsákbég 8 ezer emberével, Jahja pasa fia, Mohamed közel 20 ezres seregével.

A későbbi ostromhelyszínen, a Diáksétányon a vicekapitány jelentést tett Jurisicsnak: a várvédő seregek, a Kőszegi darabontok, a Jurisics bandérium, a horvát, magyar, német katonák és a lakosság, valamint a Gyulaffy László Bandérium, a Nádasdy és Batthyány Bandérium, a Kapuvári Hajdúk és a Gartai Muskétások pedig felsorakoztak a város védelmére. 

Rempl István városbíró (Básthy Béla polgármester) beszédében kihirdette: a város magisztrátusa úgy döntött, hogy az ádáz török sereg által fenyegetett város védelmét Jurisics Miklós várkapitány (Pintér Richárd) kezébe helyezi. Jurisics kapitány átvette a város kulcsait. Álts Mihály plébános (Kirner Antal Zoltán, Kőszeg új plébánosa az Ostromnapokon mutatkozott be) pedig a teremtő áldását kérte a várvédők életére, jószágaira, hogy „rajtuk semminemű pogány veszedelem erőt ne vehessen”. A várvédők esküje után Jurisics szava zengett: „Dávid is legyőzte a nagy Góliátot..Kőszeg megbosszulja a törökön Mohácsot….Állni fog e város, hisz Kő-szeg a neve. Nincsen olyan ellen, aki ezt bevegye.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában