Rajzás

2023.08.31. 18:31

Virágba borult a Rába - fotók

A múlt évi tömeges rajzáshoz képest csaknem egy hónappal később, augusztus végén ismét virágba borult a Rába.

Tóth Judit

Forrás: Szinetár Csaba

A védett dunavirág az utóbbi évtizedekben újra látványos tömegben rajzik a nyár második felében a Duna hazai szakaszán és egyes mellékfolyóin. Közülük kiemelkednek a faj rábai, különösen vasi népességei - tudtuk meg dr. Szinetár Csaba biológustól, az ELTE SEK tanárától. A dunavirág az esti és éjszakai órákban népesíti be a folyó feletti légteret, hogy a gyors nászt követőn a nőstények a jövő évi rajzások ígéreteként petéiket a folyóba hullassák 

Forrás: Szinetár Csaba

-A dunavirágok rajzásának legtöbben csak a sajnálatos kudarcba fulladását látják, mikor a megtermékenyített nőstények a folyó hidjainak lámpafényétől megtévesztve, megrészegülve a víz felszínéhez hasonló vizuális hatású fénylő útburkolatra hullva leendő utódaikkal együtt haláltáncot járnak - tette hozzá a biológus, aki azt is hangsúlyozta: a korábban már sikeresen működő fénysorompók legújabbjaként ebben az évben Budapesten az Árpád-hídon készültek el és működnek ezekben a napokban a védett faj tíz-  és százezreinek életét megmentő berendezések. Idén a Rába vasi szakaszának rajzásait azért követi kiemelt figyelemmel az ELTE SEK Biológia Tanszéke az Őrségi Nemzeti Park munkatársaival és önkéntesekkel közösen, hogy kiderüljön, hol volna a legindokoltabb hasonló segítséget nyújtani a Rába egyik legjellemzőbb védett rovarfajának.

Forrás: Szinetár Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában