Bővülhet az intézmény

2023.09.25. 18:51

Autizmus spektrumzavarral küzdők számára jöhet létre nappali intézmény Szombathelyen

Autizmus spektrumzavarral küzdő személyek számára teremtene nappali intézményt a szombathelyi önkormányzat a Pozsony utcában. Ez és a költségvetés tervezett módosítása is terítékre került a gazdasági és jogi bizottság hétfői ülésen.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

Csütörtökön tartja szeptemberi rendes ülését a szombathelyi közgyűlés: a szakbizottságok hétfőn megkezdték az előterjesztések megvitatását. A 2023. évi járda-, út-, kerékpárút- és játszótérfejlesztésekről készült egy összegzés. A beszámoló dr. Takátsné dr. Tenki Mária önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) szerint a szakmai elvárásoknak nem felel meg. Így a többi közt hiányolta annak feltüntetését, hogy az egyes beruházások milyen forrásokból történtek. Egyben szorgalmazta: ezekkel az adatokkal csütörtökig még kiegészíthetik az előterjesztést. Koczka Tibor önkormányzati képviselő (Pro Savaria) úgy reagált, ezeket az adatokat korábban nem kérte képviselőtársa, az anyag pedig szerinte így is teljes. Ezzel Bokányi Adrienn bizottsági elnök (ÉSZ) is egyetértett. Végül a többség jóváhagyta: javasolják a közgyűlés számára a beszámoló tudomásul vételét.

Forrás: Cseh Gábor

TOP Plusz forrásból bővíthetik a Pozsony utca 47. szám alatti szociális intézményt. A közgyűlés elé kerülő javaslatból kiolvasható: autizmus spektrumzavarral küzdő személyek számára hoznának létre legalább 24 férőhelyes nappali intézményt. Ugyanitt a nappali idősellátást is bővítenék a demens nappali ellátás tekintetében 14 férőhellyel. Ha a közgyűlés is rábólint, elindulhat a tervezési folyamat; a gazdasági bizottság egyhangúlag javasolta annak elfogadását.

Október 2-dikától ismét megnyithat a fedett uszoda. Üröm az örömben: a gazdasági bizottság saját hatáskörben döntött arról, hogy november 1-jétől emeli a belépőjegyek és bérletek díját. Az előterjesztésből az is látszik: az év utolsó negyedévére 255 millió forintos veszteséget prognosztizált a Vasivíz Zrt. a fedett uszoda újraindítása esetén. Ezért az idei évben kapott 100 millió forinton felül további 100 millió forint önkormányzati támogatást kértek.

A költségvetés újabb módosítása is napirendre kerül csütörtökön. Az előterjesztéshez kapcsolódó tábla szerint a kulturális intézmények számára a működési kiadások finanszírozására plusz 187 millió 712 ezer forint juthat. Abból a legnagyobb részt – plusz 118 millió 800 ezer forinttal – a Savaria Szimfonikus Zenekar kaphatja, a Mesebolt Bábszínház számára pedig 48 millió 700 ezer forintot javasolnak átcsoportosítani. A szociális ágazat működési kiadásainak fedezéséhez szintén plusz támogatást, 113 millió 615 ezer forintot rendelhetnek. A sport ágazatban újabb önkormányzati pénz juthat a Falco KC Kft.-hez: 55 millió forinttal emelhetik meg az éves előirányzatot, ami ezzel 425 millió forintra nőhet. A városi sport nagyrendezvények támogatására 30 millió forint többletforrást rendelhetnek, így az éves előirányzat 129 millió forintra változhat. A gazdasági bizottság végül elfogadásra javasolta a költségvetési rendelet módosítását. Mint ahogy jóváhagyásra javasolták az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok első féléves beszámolóit is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában