Bemutató

2023.09.19. 08:50

Csikasz, a nádi farkas éberen pásztázta környezetét az Őrségi Tökfesztiválon - fotók

Izgalmas programja volt az idei Őrségi Tökfesztiválnak a pityerszeri bölény- és vadlóles, de sokan voltak kíváncsiak a "háziasított" körülmények között élő nádi farkasra, Csikaszra.

Tóth Judit

Csikaszt - akinek a neve a nádi farkas egyik népies szinonimája - a gazdája, Gruber Ágnes, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre mutatta be az érdeklődőknek. Elhangzott, hogy Ágnes és Csikasz gyakorlatilag a nap 24 óráját együtt töltik. A nádi farkas - más nevén aranysakál - kölyökként került Őriszentpéterre, mégpedig a Körös-Maros Nemzeti Park és az Őrségi Nemzeti Park együttműködésének köszönhetően.  Csikasz a bemutatkozás alatt végig rendkívül éber volt, minden apró mozdulatra, lehulló falevélre felkapta a fejét. Folyamatosan pásztázta a világot maga körül, potenciális zsákmány, ellenség vagy veszélyhelyzet után kutatva. 

A nádi farkas intelligens, gyorsan tanuló faj, rendkívül fejlett izomzattal rendelkezik, mozgékony, magasra ugrik, jól mászik, erős a harapása, magas a fájdalom küszöbe - hogy csak néhány tulajdonságát említsük a sok közül.  Szó esett arról is, hogy az aranysakál üldözött faj, negatív megítélés alá esik a médiában, a közösségi fórumokon, és általában mindenhol csak a kártételeit említik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában