Esélyegyenlőségi rendezvény

2023.09.21. 16:00

Filmek speciális nézőpontból - fogyatékossággal élők és pszichiátriai betegek alkotásait mutatták be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület közös szervezésében hetedik alkalommal rendezték meg a Speciális Nézőpont elnevezésű esélyegyenlőségi rendezvényt. Az eseményen az érdeklődők válogatást láthattak a Szombathelyhez, Vas, illetve Zala vármegyéhez kötődő, fogyatékossággal élő és pszichiátriai beteg alkotók, alkotócsoportok speciális filmjeiből.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy a Speciális Nézőpont programot hetedik alkalommal szervezik meg, a Berzsenyi Dániel Könyvtár részéről Boros Ferenc a lelke a rendezvénynek, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület részéről pedig az elnök, Fábián Gábor. - Mindkettőjüknek nagy szerepe van abban, hogy a speciális filmezés bekerült a köztudatba - mondta.

Horváth Soma, Szombathely MJV kultúráért is felelős alpolgármestere így fogalmazott: a vetített filmeken keresztül az érdeklődők bepillanthatnak sérült társaik világába, gondolataiba, érzelmeibe, egyúttal megérthetik azt is, mi foglalkoztatja ezeket az embereket. - Örömmel veszek részt az eseményen, hiszen fontos egymás megismerése, elfogadása, ennek előmozdítására ez a program remek lehetőséget kínál - tette hozzá. 

Fábián Gábor - aki a közelmúltban kapta meg a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesülettől az "Értelmileg fogyatékos embertársainkért" plakettet - arról beszélt, hogy a filmezésnek sokféle hozadéka van, az egyik kétségkívül az, hogy az alkotók maguk tudják elmondani érzéseiket, így a képkockák teljes egészében hitelesek. A szombathelyi székhelyű Magyar Speciális Mozgókép Egyesület megalapítója, működtetője, az országos speciális szemle megálmodója és életre hívója, a speciális filmezés megalapítója, módszertanának kidolgozója azt is elmondta: a vetítéseken túl az is fontos, hogy az alkotók együtt lehetnek, megbeszélhetik a filmkészítés kulisszatitkait és átélhetik a bemutatkozást izgalmát, élményét.  

Boros Ferenc kitért arra, hogy a könyvtár közösségi találkozóhely, az esélyegyenlőség megteremtésére a legalkalmasabb. A filmes alkotóközösségek és segítők kilépnek a nyilvánosság elé, beszélnek magukról, az alkotás folyamatáról, ehhez nagy bátorság kell - fűzte hozzá. Idén a Rum-Kastély EGYMI Média Szakköre, a szombathelyi Speciális Filmes Csoport, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Pszichiátriai Betegek Otthona ágfalvai filmesei, a Szombathelyi Jóbarátok Filmes Közössége, valamint a Szivárvány Integrált Szociális Intézmény Zala vármegye alkotói mutatkoztak be a Speciális Nézőpont rendezvényen. Rajtuk kívül érdeklődőként a Johanneum és az Aranyhíd EGYMI is képviseltette magát az eseményen.  

Idén tíz filmmel készültek a szervezők, a vetítések után a filmkészítők maguk szolgáltattak izgalmas háttér információkat az alkotásokról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában