Jubileum

2023.09.10. 17:30

Istennek dicsőség, egymásnak segítség - Jubileumot ünnepelt a 130 éves magyarlaki Önkéntes Tűzoltó Egyesület - fotók

Új csapatzászló és gépjárműfecskendő felszentelésével ünnepelte fennállásának 130. évfordulóját az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Magyarlakon.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Az ünnepi szentmise után a tűzoltószertárnál folytatódott a program, ahol elsőként Monek Dávid, Magyarlak polgármestere köszöntötte a vendégeket. - Történelmi pillanatokat élhetünk át, hiszen az már önmagában is egyedülálló, hogy egy egyesület fennállásának 130. évfordulóját ünnepli, de különösen igaz ez akkor, amikor az egyesület új csapatzászlót és gépjárművet is szentel a jubileumon - mondta a polgármester, aki nem tudott elfogulatlanul beszélni a tűzoltókról, hiszen maga is tagja az egyesületnek tizenöt éve. 

-A mai napon az eszmeiséget szimbolizáló tűzoltózászló mellett az éles bevetésekhez elengedhetetlen gépjárműfecskendőt is felszentelhetjük. A korábbi, elavultabb gépjárművünket ugyanis nagyobbra, korszerűbbre cserélhettük, ez hűen tükrözi, hogy tűzoltó közösségünk aktív. Évről évre pályázunk, fejlesztünk, bővülünk. Az előző autónkat 1992 szeptemberében Freud Ede, falunkból elszármazott magánszemély vásárolta az egyesületnek. Az akkoriban modernnek számító gépjármű megfelelt minden követelménynek, és harminc évig szolgálta a térség lakóit. 

A megváltozott mentési feladatok, a folyamatosan bővülő eszközpark és a növekvő aktív taglétszám indokolta másik autó vásárlását, amely kilenc személyes, kétezer liter víz szállítására alkalmas és műszaki mentéseknél is használható. A járművet a korábbi kisbusz eladásának árából, valamint az évek során összegyűjtött fémhulladék értékesítéséből vásároltuk az ausztriai Wurmbrand községtől - tette hozzá Monek Dávid, majd felidézte a néhány héttel ezelőtti eseményeket, amikor az önkéntes tűzoltók a hivatásosokkal együtt komoly munkát végeztek az árvíz elleni védekezésben. 

-Istennek dicsőség, egymásnak segítség. Ezt a filozófiát hallják, ennek szellemében tevékenykednek a magyarlaki önkéntes tűzoltók, akikkel megtisztelő ma együtt lenni - ezt V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondta, majd azt is hozzátette: több mint 150 éves a magyar tűzoltóság története, a magyarlaki tűzoltók ebből százharminc évet magukénak tudhatnak. - A tűzoltók a történelem hullámai során képesek voltak mindent félretéve az adott pillanat hívását meghallani, és akár saját testi épségük kockáztatásával is a bajba jutottak segítségére sietni. A tűzoltók közül megkülönböztetett tisztelettel és hálával adózunk azoknak, akik Vas vármegye biztonsága felett őrködnek, mint a jubiláló magyarlaki tűzoltók is - fűzte hozzá a képviselő, majd zárásként kiemelte: Magyarország jól vizsgázott az árvíz elleni védekezésben, Vas vármegyében szakszerű és szervezett munka folyt.  

Bognár Balázs dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a tűzoltók imáját mondta el beszéde elején, majd köszönetét fejezte ki az önkénteseknek és családtagjainak az áldozatos munkáért, illetve a támogatásért. Az igazgató arról is tájékoztatott, hogy a Magyar Tűzoltó Szövetség és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az idén is lehetőséget biztosított támogatások elnyerésére. Vas vármegye 77 millió forint pályázati forráshoz jutott, hetvenhét tűzoltó egyesület pályázott eredményesen, a magyarlakiak 947 ezer forintot nyertek működésre.  Bognár Balázs elismerést adott át Magyarlak községnek és a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, valamint Vadász András, Virág György, Dancsecs Imre, Kukor Gergely és Doncsecz Zsolt tűzoltóknak.  

Kovács András, a Vas Vármegyei Szent Flórián Tűzoltó Szövetség elnöke emlékérmeket adott át: Kovács Tamás tízéves, Papp Tibor, Bihari Tibor, Láng Gábor húszéves, Kozó Gyula huszonöt éves, Doncsecz Zsolt harmincéves, Dancsecs Imre pedig ötvenéves szolgálatáért kapott elismerést. Az új gépjárművet dr. Takács Gyula plébános áldotta meg. Végül Dancsecs Imre és Doncsecz Zsolt, valamint Dénes Károly alezredes, a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Németh Péter körmendi tűzoltóparancsnok koszorúzott a tűzoltószertár falán elhelyezett emléktáblánál.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában