Mutatjuk a részleteket!

2023.09.04. 14:00

Közel 12 ezren jutottak be a képzésekre - Kihirdették a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárait

Megjelentek a felsőoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárai a felvi.hu-n. Augusztus 6-ig 17 456-an jelentkeztek a felsőoktatásba, közülük 11 844-en jutottak be valamely szeptemberben induló képzésre.

Tóth Katalin

Állami ösztöndíjas képzés az orvos- és egészségtudomány területén is

Forrás: Shutterstock

A pótfelvételiben egy szakra, egy intézménybe lehetett jelentkezni (ugyanazon szak állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számít). Közel ötven egyetem, illetve főiskola hirdetett meg az összes képzési területen önköltséges finanszírozási formában képzéseket. A 2023. évi pótfelvételi eljárásban számos állami ösztöndíjas képzés közül lehetett választani: agrár, hitéleti, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés és természettudomány képzési területek bizonyos szakjaira lehetett benyújtani jelentkezést, szerepel az Oktatási Hivatal honlapján.

Magyar állami ösztöndíjasként 5 000-en (42 százalék) tanulhatnak tovább, és 6 844 jelentkező jutott be önköltséges képzésre. Alapképzésre 8711, felsőoktatási szakképzésre 923, osztatlan képzésre 783, mesterképzésre pedig 1427 főt vettek fel.

A legtöbb jelentkezőt felvett intézmények: a Debreceni Egyetem (1039 fő), a Szegedi Tudományegyetem (880 fő), a Budapesti Gazdasági Egyetem (823 fő), a Miskolci Egyetem (785 fő), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (672 fő) és a Pécsi Tudományegyetem (606 fő).

A magyar állami ösztöndíjas képzések közül a legtöbb hallgató (1820 fő) pedagógus képzési területre jutott be, ezt követi a műszaki képzési terület 1309 fővel. Az agrár, az informatika, az orvos- és egészségtudomány területekhez tartozó alapképzési szakokon is több mint 400–600 jelentkező kezdheti meg ösztöndíjas képzésben a tanulmányait.

A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 26-án meghatározott ponthatárnál, amennyiben a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették. Ha többen, illetve jobb felkészültségűek jelentkeztek egy képzésre, mint az általános eljárásban, akkor előfordulhat, hogy a pótfelvételi ponthatára meghaladja az általános eljárásét.

A besorolási döntés az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető. A felvett jelentkezők a határozatot és a tájékoztatót felsőoktatási intézményüktől kapják meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában