Helyi közélet

2023.09.18. 16:12

Lezárult a központi szúnyoggyérítés

Vaol.hu

A tavalyi aszályos, csekélyebb szúnyogártalommal érintett év után az idei szezon különösen sok munkát adott a szakembereknek. A korábbi évekhez képest nagyobb területen zajlott biológiai lárvagyérítés, a légi és földi technológiák alkalmazásával végzett kezelések már április első hetében elkezdődtek. A szúnyoglárvákat elpusztító biológiai készítményt a Balatonnál, a Velencei- és Tisza-tónál, valamint a jelentősebb folyók mentén, összesen 36 270 hektárnyi területen alkalmazták.

A csapadékos tavasz és nyár kedvezett a csípőszúnyogok szaporodásának, sokszor olyan területeken is nagy számban jelentek meg, ahol korábban nem kellett gyéríteni. A katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés elsődlegesen a víz közeli településekre terjed ki, amelyeken a szúnyogok számát csak szervezetten, régiós szinten lehet eredményesen csökkenteni. Összesen 1089 településen és Budapest nyolc kerületében került sor a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre, a legfertőzöttebb helyeken több alkalommal is. A felhőszakadások, a folyók többszöri áradása főleg a Duna mentén és a Dunántúlon jelentett kihívást a szúnyogok elleni küzdelemben. Ezeken a területeken a védekezés célja az extrém ártalom elfogadható szintre csökkentése volt. A szúnyoggyérítés során összesen 916 066 hektárnyi területet kezeltek a szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában