Fesztivál

2023.09.18. 19:49

Pálinka és süti is almából

Az idei ősz sem múlhatott el a hagyományos almafesztivál nélkül, ahol a kulturális programok mellett ezúttal is a helyi intézmények és civil szervezetek kínálták a legkülönbözőbb almás finomságokat és megtartották a VIII. Vas Vármegyei Alma és Csonthéjas Termésű Pálinka és Párlatversenyt is.

Polgár Patrícia

Fogyott az almás sütemény minden mennyiségben. Számos helyi intézmény és civil szervezet tagjai fogtak össze, hogy legyen bőséges kóstolnivaló

Forrás: Horváth Zoltán

Az almanapi rendezvények sorát a II. Jánosházi Ikertalálkozó nyitotta meg a Művelődési Házban, ahol 21 jánosházi és a településhez kötődő, illetve környékbeli ikerpár gyűlt össze. Közülük a legfiatalabb egy egyéves ikerpár volt, akik éppen a találkozó napján ünnepelték a születésnapjukat. Ugyancsak a művelődési házban nyílt meg Horváth Csabáné, Kati óvónéni kézműves kiállítása, amelyen a legnagyobb szerepet az általa, gyöngyfűzéssel készített lenyűgöző alkotások kapták. A rendezvénytéren kulturális programok – a lukácsházi kötélugrók, a Maya trió, a Matyi és a hegedűs, Rózsás Viki és Straub Dezső, valamint az Ocho Macho műsora – szórakoztatták a közönséget és itt hirdették ki a VIII. Vas Vármegyei Alma és Csonthéjas Termésű Pálinka és Párlatverseny eredményeit is. Almatermésű párlat kategóriában első helyen végzett László József Vönöckről körtepálinkájával. A csonthéjas termésű pálinka kategória első helyét a karakói Higem-Ker Kft. lepotica szilvapálinkája nyerte el, ugyancsak ők hozták el a első helyezettnek járó díjat az ágyas kategóriában Szilva Barique pálinkájukkal. 

A Birkás Pálinka csonthéjas mézes almája a likőr kategóriában győzedelmeskedett. Az elismeréseket Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke és Kiss András, Jánosháza polgármestere adták át a díjazottaknak. Ahogy az már megszokott, a városi civil egyesületek, az intézmények és mindkét iskola képviselői almás süteményeket sütöttek a fesztiválra. Készült almás pite, habos almás, almás és almás-mákos rétes, almás krémes, almatorta, almakenyér, almás muffin, fordított almás és almarózsa is. A rendezvényen, ahogy minden évben, idén is részt vettek Jánosháza szlovákiai testvérvárosa, Dunajánosháza képviselői is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában