Több fertőzöttet is regisztráltak Vasban

2023.09.27. 17:31

Szalmonellafertőzés gyanúja miatt indult vizsgálat, egy ember a szombathelyi kórházban meghalt

Több szalmonellafertőzést regisztráltak Csepreg és Bük térségében az elmúlt hetekben – értesült a Vas Népe. Az esetek között a közös nevezőt egy szomszéd vármegyei vendéglátóegység jelentheti: minden beteg az onnan rendelt ételt fogyasztotta. Egyikük – meg nem erősített információink szerint – kórházba került és életét vesztette.

Vaol.hu

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

Értesüléseink szerint több betegnél mutattak ki szalmonellafertőzést Vas vármegyében Csepreg és Bük térségében. Az esetek ugyanahhoz a vendéglátóegységhez vezettek: egy Győr-Moson-Sopron vármegyei helyhez, ahonnan a térségbe ételt szállítanak ki. Az érintett cégnél februárban végzett minősítő szemlét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal: 73 százalékos eredménnyel közepesre értékelték a főzőkonyhát. A kft. tulajdonosát szerdán telefonon értük el, aki kérdésünkre azt megerősítette, hogy vizsgálat zajlik náluk, azonban elmondása szerint eredmények még nincsenek, egyáltalán nem biztos, hogy az szalmonellafertőzés. Annak gyanújáról a cégvezető egyébként a vizsgálat elindításakor szerzett tudomást.

Információink szerint minden ételmintát elvittek az egységből. A főzőkonyha továbbra is üzemel, működését nem korlátozták – tudtuk meg.

A szombathelyi kórházat is megkerestük

Kérdésekkel fordultunk a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházhoz is: meg tudják-e erősíteni információinkat, mi szerint kórházba szállítása után elhunyt az egyik fertőzött beteg. Megkeresésünkre egyelőre nem érkezett válasz. Információink szerint a férfi napok óta küzdött a szalmonellafertőzés tüneteivel, mire kórházba került.

Milyen tünetekkel jár a szalmonellafertőzés?

Láz, hasmenés, elesettség, fejfájás, hasi fájdalom és görcsök, hányinger, hányás, valamint véres, nyákos széklet utalhat szalmonellafertőzésre. Érdemes tudni, hogy a tünetek a fertőzést követő néhány órától egy-két napig terjedő időszakban jelennek meg, és általában kettő-hét napig tartanak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlása szerint mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha magas lázat, súlyos hasi fájdalmat, véres hasmenést és kiszáradás gyanúját tapasztaljuk. Gyermekek esetében szalmonellafertőzés esetén pedig mindenképpen konzultáljunk a házi gyermekorvossal! - figyelmeztetnek az egeszsegvonal.gov.hu oldalon. Kiemelik a folyadékpótlás fontosságát is: sok vizet, vagy más, speciális rehidratáló folyadék fogyasztását javasolják. Erősebb kiszáradás esetén szükség lehet infúzióra is – írják.

A fertőzés forrásai között a nyers tojást, nyers húst, baromfit és tenger gyümölcseit (a húsok a feldolgozás során szennyeződhetnek), mosatlan vagy fertőzött vízzel tisztított zöldségeket és gyümölcsöket említenek.

Mennyi fertőzöttet regisztrálnak egy-egy héten?

Lekértük a Nemzeti Népegészségügyi Központ fertőző betegségek heti adataira vonatkozó összesítését: szerdán a szeptember 11-17. heti jelentés volt az utolsó elérhető. Abban Vas vármegyében 3, Győr-Moson-Sopronban 2 szalmonellafertőzést regisztráltak. Előtte héten Vasban 6, a győri vármegyében 4 betegnél mutatták ki a Salmonellosist, augusztus 28. és szeptember 3. között pedig Vasban 7, Győr-Moson-Sopronban 5 esetet regisztráltak. Kérdéseket küldtünk a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalhoz, hogy a vizsgálat kapcsán több információhoz jussunk, válaszukat, amint megkapjuk, közöljük. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában