Ankét

2023.10.21. 06:03

A jövő tudósait ők már tanítják - fotók

Az egész országból érkeztek fizikatanárok az Eötvös Loránd Fizikai Társulat háromnapos ankétjára, aminek az ELTE SEK ad otthont.

Tömböly Ágnes

Dr. Kovács József, az obszervatórium főmunkatársa a fekete lyukakról tartott előadást

Fotó: Szendi Péter

Krausz Ferencről és Karikó Katalinról is szóltak a beszédek a 64. Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató pénteki megnyitó ünnepségén. Az ELTE SEK dísztermében Kirsch Éva, az ELFT Oktatási Szakosztályának elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Lenkai Nóra rektori biztosnak adta át a szót. – Örülünk minden olyan kezdeményezésnek, ami a természettudományos területeket népszerűsíti – hangsúlyozta Lenkai Nóra. Prof. dr. Kollár László, a Savaria Műszaki Intézet intézetigazgatója rámutatott: örömmel tettek eleget a felkérésnek, hiszen képzéseik alapjai a természettudományok, azon belül is a fizika. Dr. László Győző, Szombathely alpolgármestere szólt Krausz Ferencről, aki fizikusként a közelmúltban Nobel-díjat vehetett át. 

– Néhány évtizeddel ezelőtt valószínűleg az önök egyik kollégája volt az, aki megszerettette ennek a tárgynak, ennek a tudományterületnek az érdekességeit, a kihívásait – fogalmazott. – A fizikatanárok felé a lehető legnagyobb nagyrabecsüléssel viszonyulok, hiszen nehéz körülmények között viszik tovább a fáklyát – ezt már prof. dr. Ormos Pál, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, Széchenyi-díjas biofizikus mondta. 

Leszögezte, a fizikaoktatás a tudósok képzésének alapja: a fizikatanárnak óriási a szerepe abban, hogy egy fiatalt érdekel-e a fizika, vagy sem, az okosságát a fizikába csatolja-e, vagy sem. Szólt arról a csodáról is, hogy Magyarország két Nobel-díjast kapott Karikó Katalin és Krausz Ferenc személyében. – Abban bízom, hogy e két csodálatos esemény segíteni fog abban, hogy általában a természettudomány tanítóinak társadalma nagyobb megbecsülést kapjon, hiszen ez az ország jövőjének a záloga – fejtette ki. A háromnapos ankét témája Energia – Földön, égen. Elsőként dr. Kovács József, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont főmunkatársa a 2020-as Nobel-díj kapcsán a fekete lyukakról tartott előadást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában