Életadó élelmek

2023.10.03. 17:30

Állatok, mesék, hagyományok Vasi Skanzenban - Többszáz gyermek vett részt a programokon -fotók

Hogyan kell tehenet fejni? Miből és mivel készül a lekvár? Hányféle gyümölcs terem manapság a falu területén? - többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatott az a többszáz gyermek, aki kedden kilátogatott a Vasi Skanzenba az állatok és a népmese világnapja alkalmából. 

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Unger Tamás

Életadó élelmek - idén ez a mottója a Vasi Skanzen állatok és népmese napja alkalmából szervezett programsorozatának. Évről évre népszerűbb a rendezvény a vasi óvodák és iskolák körében, idén három nap alatt 1300 gyermeket várnak a falumúzeumba a szervezők. Felér egy környezetórával az itt töltött idő - mondja Balaicz-Varga Nárcisz, aki a játszva tanulás lehetősége mellett mégis azt tartja a legnagyobb csodának és eredménynek: - a természetben, közel az állatokhoz még a zárkózott gyermekek is megnyílnak.   

Az udvarokban különböző haszonállatoknak készült ólak, aklok, kaptárak, galambdúcok találhatók. Táplálékul szolgálhattak ezek az állatok? Milyen élelmet adtak, kaptak? A karámban ma is élnek állatok, a rackajuhok mellett Sári szamár legelész. Az őrségi ház pajtájában pedig nyulak élnek a nyúlketrecekben.  

A 17 állomáson különböző mesék és játékok segítségével, ismeretszerző foglalkozásokon azt is megtudhatták a gyerekek: mit ültettek eleink a kiskertekbe, s hányféle gyümölcs terem manapság a falu területén. Hogyan dolgozták fel, miként tartósították ezeket régen, és korunkban milyen technológiák állnak rendelkezésünkre? Befőzni-tartósítani szerető nagymamák osztják meg tudásukat a kis érdeklődőkkel. A kamra, pince, padlás bejárás közben, után pedig nem marad(t) el a kóstoló sem: több üveg lekvárral, mézzel, savanyúsággal készültek a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában