Budapesten is énekelnek

2023.10.04. 19:03

Arany Páva díjas az aranytorkú büki férfikar

A tizenegy tagú Répcementi Férfikar egyik rangos fellépésről utazik a másikra. Székesfehérvérváron Arany Páva díjat nyertek, remélik az október közepi budapesti versenyen is szép eredményt érnek el.

Horváth László

Az Arany Páva díjas kórus

Forrás: VN

A közelmúltban hat népdalkör részvételével rendeztek térségi és országos népzenei minősítőt a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Az egyik résztvevő a büki Répcementi Férfikórus volt.  

- Kétéves időszak zárult le a kórusunk életében a Fejér vármegyeszékhelyen lezajlott seregszemlén – kezdte Hujber Ferenc, a kar művészeti vezetője. – A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, vagy ismertebb nevén KÓTA mindig kétéves időszakban szervezi meg a népzenei minősítő versenysorozatát. Karunk a 2021-ben megtartott térségi minősítőt megnyerve jutott tovább a következő fordulóba. Így megmérettethettük magunkat országos szinten is. Lemérhettük, hol tartunk a többi kórushoz képest, miben kell fejlődnünk.  

A büki férfikar Székesfehérváron két dalcsokrot adott elő. Az egyikben Vas vármegyei népzenei összeállítás szerepelt, a másikban pedig Horváth Károly gyűjtéséből zalai katonadalok. A zenei aláfestést citerán Hujber Ferenc és Horváth Kálmán szolgáltatta. A bükiek nagy örömére és büszkeségére a három tagú zsűri értékelése nyomán Arany Páva díjjal térhettek haza.  

Január elsejétől, tehát újabb kétéves KÓTA időszak kezdődik. A Répcementi Férfikar a korábbi eredményei alapján egyből részese lett a 2025-ben megrendezendő arany pávások gálájának. Ezt, a tervek szerint két helyszínen, Egerben, illetve Alsópáhokon rendezik meg. A tagok, Hujber Ferenc vezetésével minden bizonnyal új csokrot mutatnak be. Két esztendejük lesz arra, hogy tökéletesre csiszolják a hangjukat és elhozzák az Arany Páva nagydíjat.  

 Sok idő nem jutott a díj megünneplésére, ugyanis október közepén ér véget a Vass Lajos Népzenei Szövetség által, a Kárpát-medencei kórusok számára hirdetett verseny. A fővárosi nagydöntő egyik résztvevője a Répcementi Férfikar lesz. Itt egy dalcsokrot adnak elő.  

A férfikar egyébként tavaly ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját. A tagok heti rendszereséggel próbálnak a büki művelődési ház és könyvtárban, a fellépésekre való utazásikat a büki önkormányzat támogatja. Repertoárjuk széles, a slágerszámoktól a bor- és katonadalokon keresztül az egyházi zeneművekig nyúlik. Állandó szereplői a környék kulturális rendezvényeinek.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában