Körkép

2023.10.27. 07:00

Az emlékezés napjai - Koszorú, sírtál, krizantém, mécses - minden mennyiségben és méretben

Közelednek az emlékezés napjai, több tízezren látogatnak el ilyenkor a temetőkbe, sírkertekbe. November 1-e, Mindenszentek napja idén szerdára esik, így várhatóan sokan már most hétvégén ellátogatnak szerettük sírjához. Árulják és már keresik, veszik is a koszorúkat, tálakat, virágokat, mécseseket - megnéztük a kínálatot és az árakról is érdeklődtünk.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Alig lehet parkolóhelyet találni csütörtökön nyolc óra után a szombathelyi Vásárcsarnok környékén. Látunk a kerékpár kormányára akasztott szatyorból kikandikáló krizantémcsokrot, autó csomagtartójába kerülő koszorúkat, sírtálakat szorongató gyalogosokat. A csarnokba érve különösen látvány fogad bennünket: amerre nézünk koszorút, mécsest, virágot látni minden mennyiségben Az egyik standnál meg is jegyzi az árus: ennyien még soha nem akartak ilyesmit árulni. A bő kínálat miatt megoszlik a kereslet, így nem is tudott árat emelni tavalyhoz képest - mondja Pénzes Lászlóné, aki a legkisebb díszeket 1150 forintért, az 50 centiméter átmérőjű, impozáns görögkoszorút 9500 forintért adja. 

Van közöttük mohás alapú, és olyan is, amely ezüstfenyő ágakból készült. Ezeket szalaggal, száraz virággal díszíti a szakember. Azt mondja: igyekszik saját stílusát követni, és újdonsággal is készült: a terméseket a többi díszhez passzoló színre festette a sírtálakon. Akadnak visszajáró kuncsaftjai, esetükben előre felvette a rendelést. Pénzes Lászlóné egyébként úgy tapasztalja, sokan egyelőre még csak nézegetnek, kivárnak a vásárlással.  Nyári János nem így tett: messziről megcsodáljuk a két tenyerével tartott méretes sírdíszt, mellé mutatós lámpást választott. Azt mondja: még nem viszi ki a temetőbe, de megvette, ami megtetszett neki.  

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

 Egy másik standnál szintén több száz koszorú közül válogathatnak az érdeklődők: az árak a méret függvényében változnak. Itt a legkisebb, 20-as átmérőjű díszért 2500, a legnagyobbért 7000 forintot kérnek. Gálné Faller Henrietta is igyekszik követni a trendeket - míg korábban a lila, most a bordó és a krémszín a népszerű. Teljesen homogén és színesebb koszorúkkal is készült, így mindenki megtalálhatja a neki tetszőt.  

Nagy volt az autósforgalom a Jáki úti temető környékén, sokan már tegnap kilátogattak a sírokhoz. Az egyik árus szerint a tálakat keresik a legtöbben, egy másik viszont arról beszél: a mécseseket a többnyire megveszik a nagyáruházakban. A korábbi évek tapasztalatai alapján inkább október legutolsó, illetve Mindenszentek és Halottak napján számítanak itt több vásárlóra.  

Az emlékezés napjaira készülnek a Domus Áruház környékén is az árusok: a megszokott zöldséges standokat körbevették a koszorúárusok: a kínálat - árban és minőségben is - hasonló mint a Vásárcsarnokban. Egy emelettel feljebb, a virgbolt előtt szintén koszorúkba borult a folyosó - arra jártunkkor itt is akadtak vásárlók, nézelődök szép számmal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában