Megáldották

2023.10.23. 11:52

Befejeződött az egykori jánosházi vásártéren álló Szent Vendel kápolna felújítása - fotók

Két év után befejeződött az egykori jánosházi vásártéren álló Szent Vendel kápolna felújítása. A csaknem 250 éves kápolna ingoványos talajra épült, a felújítás során szilárdították meg az alapjait. A felújított épületet szombaton áldotta meg Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök.

Polgár Patrícia

Forrás: VN/Martinus

A kápolna avatóját annak búcsúünnepéhez igazították. Déri Péter plébános a búcsúi szentmisét követő ünnepségen felidézte: a Szent Vendel kápolnát 1781-ben, a települést sújtó marhavészt követően állíttatták a pásztorok védőszentje tiszteletére. Az elmúlt két évben a Magyar Templom Felújítási Program pályázatán elnyert összegből, az önkormányzat és a hívek adományaiból és egyházmegyei fedezetből elvégeztek a kápolna külső felújítását: lecserélték a teljes tetőszerkezetét, az instabil alapot injektálásos módszerrel erősítették meg. Elkészült a szigetelése, újravakolása és festése. A kápolna falai mozogtak, ezt a problémát úgynevezett „összevarrással” oldották meg.

Az épületet Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök áldotta meg. Mint azt beszédében elmondta, bár a kápolna ingoványos talajra épült, a jánosháziak Krisztusra alapozott hite épségben megőrizte idáig.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője előbb felidézte a naphoz kötődő néphagyományokat, melyek szerin a göcseji ember nem fogta be Szent Vendel napján a marhákat, nehogy bajuk essen. Csornán a Szent Vendel-napi mise után a szenteltvizet beleöntötték az állatok itatójába, várva tőle az egészséget. Végül nyugtázta: az építtető jánosháziak hite erősebb volt, mint a technológia, ám az építészeti alapokat most sikerült pótolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában