Hónapokon belül elkezdődhet a munka

2023.10.02. 16:20

Először a tetőszerkezet újulhat meg – Emlékszoba is helyet kap majd felújított Brenner-villában

A szombathelyi önkormányzat közgyűlése szeptemberi ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat lemond az elővásárlási jogáról a Brenner-villa esetében a Szombathelyi Egyházmegye javára. Az épület jövőjével kapcsolatban hétfő délután tartottak sajtótájékoztatót a Püspöki Palota Konferenciatermében.

Vaol.hu

Forrás: Cseh Gábor

Mint kiderült, 100 millió forintos összegen vásárolja meg a Szombathelyi Egyházmegye a hányatott sorsú, de a város történetében kiemelten fontos szerepet játszó villaépületet jelenlegi tulajdonosától. Az épület további pusztulását elkerülendő, elsőként a tetőszerkezet felújítására kerül sor, az elhangzottak szerint ez akár már hónapokon belül elkezdődhet.

Nagyban hozzájárult a villaépület állapotának romlásához, hogy a tető 2016-ban egy tűzeset során leégett. A felújítás utáni célokról még egyeztetések folynak, de annyit elárultak, hogy nem csak egyházi célra szeretnék használni az épületet, a városnak lehetősége lesz közösségi helyként is haszonsítani. Ezenkívül pedig emlékszobát szeretnének létrehozni boldog Brenner János, mártírhalált halt rábakethelyi káplánnak és Brenner Tóbiásnak, egykori szombathelyi polgármesternek és a villa egyik tulajdonosának.

© Cseh Gábor
Fotó:  Cseh Gábor / Forrás: VN/archív

Már Szombathelyre kerülésekor Székely János megyéspüspök látóterébe került a Brenner-villa hányattatott helyzete, azonban Boldog Brenner János szülőházának megvásárlásáról – az elmúlt évek jogi nehézségei és a tulajdonosváltások miatt - körülbelül két héttel ezelőtt döntött az egyházmegye, amikor is a pécsi illetőségű tulajdonos tudtukra adta: hajlandó lenne értékesíteni az ingatlant – hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol dr. Melega Miklós, a MNL Vas Vármegyei Levéltára igazgatója, a szombathelyi közgyűlés tagja elmondta: az épületet 2021-ben vásárolta meg a jelenlegi tulajdonosa rendkívül nyomott áron, 28 millió forintért. Az egyházmegye most 100 millió forintért vásárolja meg a 600 négyzetméter alapterületű Brenner-villát.

Dr. Székely János megyéspüspök hangsúlyozta: a vásárlás célja legkevésbé a haszonszerzés, mintsem inkább az, hogy még a 24. órában megmentsék Szombathely jelenkori szentjének szülőházát és a város egykori polgármestere (Boldog Brenner János nagyapja) Brenner Tóbiás tulajdonolta ingatlant. Nyomatékosította, ha most nem lépnek, akkor elkerülhetetlenné válna az épület további állagromlása, ugyanis a 2016-os tűzesetben leégett tetőszerkezet nem garantálja, hogy az esőzések során a beázások nem okoznak újabb károkat a statikailag még erős villában. A megyéspüspök az épület jövőbeli hasznosításával kapcsolatban elmondta, hogy Boldog Brenner János és Brenner Tóbiás is emlékszobát kapnak a villában, de, mivel egy hatalmas ingatlanról van szó, más szerepet is keresnek majd a számára. A tervek szerint közösségi hasznosításban „adnák vissza” a városnak, egyúttal a családot újra méltó helyre emelnék a köztudatban – tehát nem egyházi funkciót fog betölteni a sokat látott épület. Hozzá kapcsolódva Wimmer Roland, az egyházmegye gazdasági helynöke elmondta, hogy az ingatlan csak az épületet foglalja magában, így ahhoz, hogy a közösség számára használható legyen, az önkormányzat területet biztosít a számukra. A tetőfelújítással kapcsolatban hozzátette, hónapokon belül elkészülhet a beruházás, amely az első tervek szerint 47 millió forintba fog kerülni.

Brenner József nagyprépost a sajtótájékoztatón felidézte, a nagyszülőkről már nincsen emléke, hiszen születése idejére mindketten meghaltak, de arra visszaemlékezett, hogy testvérei még az épületben születtek, ám nagyanyja halálakor a család átadta a városnak a területet.

Melega Miklós az épület történetével kapcsolatban hozzátette, hogy bár a pontos építési dátuma nem ismert, a 18-19. század fordulóján, vendéglátóhelynek épült, majd Brenner János építész alakíttatta át lakóingatlanná. Miután a villa kikerült a család tulajdonából, működött benne tyúkkeltető, úttörőház, tankerületi főigazgatóság, leánykollégium, középiskola, végül kaszinó. Miután azt bezárták, az enyészeté lett az épület. A hosszas kálváriáját követően a sorsában 2021-ben keletkezett be fordulat, amikor is újra magyar tulajdonosa lett az épületnek – akkor az önkormányzat nem tudott élni az elővásárlási jogával, így egy pécsi cég vásárolta meg az épületet. Végül felolvasta prof. dr. Brenner János dr. Nemény András polgármesternek és dr. Székely János megyéspüspöknek írt levelét, melyben a Brenner-leszármazott anyagi és szakmai támogatásáról biztosította az elöljárókat.

A villa megújulásának támogatására gyűjtést szerveznek, hívta fel a figyelmet dr. Székely János. Ezzel kapcsolatban elmondta: Mentsük meg a Brenner-villát! felhívással külön számlaszámot létesítenek majd erre a célra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában