Egyhangú támogatás

2023.09.28. 20:06

A Brenner-villa sorsáról döntött a közgyűlés

A gazdasági és jogi bizottság csütörtökön reggel zárt ajtók mögött döntött, a szombathelyi közgyűlés azonban már nyílt ülésen tárgyalta az előterjesztést: lemond-e az önkormányzat az elővásárlási jogáról a Brenner-villa esetében, amit a Szombathelyi Egyházmegye vásárolna meg.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Mint arról korábban beszámoltunk: dr. Melega Miklós önkormányzati képviselő közösségi oldalán számolt be arról, hogy a Szombathelyi Egyházmegye – jelentős anyagi áldozatot vállalva – a Brenner-villa megmentése céljából meg kívánja vásárolni az ingatlant és a lehető legrövidebb időn belül igyekszik helyreállítani annak tetőzetét, hogy ne ázhasson, pusztulhasson tovább városunk emblematikus épülete.

A közgyűlés nyílt ülésének utolsó pontjaként került napirendre a Brenner-villa sorsa. Prof. dr. Brenner János dr. Nemény András polgármesternek és dr. Székely János megyéspüspöknek írt levelét dr. Horváth Attila alpolgármester olvasta fel. Abban hálájának adott hangot a levélíró, hogy az önkormányzat lemond az elővásárlási jogáról, egyben felajánlotta szakmai tudását és hozzájárulását az épület megmentése érdekében. Megköszönte dr. Melega Miklós segítő közbenjárását is.  

Dr. Melega Miklós most arra hívta fel a figyelmet: a 24. órában vagyunk az ingatlan tekintetében. Több évtizedes álom válhat valóra, ha megmenekül a villa - emelte ki, hozzátéve: ha a Szombathelyi Egyházmegye megvásárolja az épületet, a legfontosabb, hogy mihamarabb tető kerüljön rá, megvédve ezzel az épületet a további pusztulástól. Gondos, méltó kezekbe kerülhet az ingatlan - erről is beszélt, egyben felajánlotta egy havi tiszteletdíját a beruházáshoz. 

A gazdasági és jogi bizottság csütörtök reggeli zárt ülésén azt támogatta: az önkormányzat mondjon le elővásárlási jogáról - tudtuk meg Bokányi Adrienn elnöktől. 

Illés Károly frakcióvezető köszönetet mondott képviselőtársa, dr. Melega Miklós eredményes munkájáért. 

Czeglédy Csaba módosító javaslatot terjesztett elő

Dr. Czeglédy Csaba képviselő (független) ugyanakkor amellett érvelt: vásárolja meg a villaépületet a város, és adja át 99 évre üzemeltetésre a Szombathelyi Egyházmegyének. Felajánlotta 3 havi tiszteletdíját is ennek érdekében. 

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő felelevenítette azt a jogi hercehurcát, amiből a szombathelyi önkormányzat vesztesként került ki. Majd arra mutatott rá: Szombathely püspöki székhely, dr. Székely János megyéspüspök pedig elkötelezett az épület megvásárlása, megmentése mellett.  

Dr. Nemény Andrást egyébként múlt héten tájékoztatta dr. Székely János a vételi szándékról. A polgármester szerint is jó kezekbe kerül az ingatlan, szerinte az érték valódi értékké fog válni. 

Végül a közgyűlés egyhangúan támogatta: a város lemond az elővásárlási jogáról, az egyházmegyéhez kerül a Brenner-villa. 

Kapcsolódó:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában