Megújult

2023.10.24. 08:00

Évfordulót ünnepeltek, és egyben avattak is Hegyhátsálon - fotók

Megnyitották szombaton a magánkézben üzemelő Hegyháti Csillagvizsgáló területén a felújított és áttelepített Scutum Obszervatóriumot.

Polgár Patrícia

Horváth Tibor az új épülettel

Forrás: Unger Tamás

A csillagvizsgálót először 1998-ban nyitották meg, amit egy hónappal ezelőtt az eredeti helyén elbontottak és a kis épületet áthelyezték a Hegyháti Csillagvizsgáló területére. A 25 éves újraavatást megelőzően az eredeti – a Pajzs csillagképről elnevezett – Scutum Obszervatóriumot modernizálták, a belső felszerelést nagy részben lecserélték. A megnyitó közel félszáz, az ország számos területéről érkezett csillagász és családtagjaik részvételével zajlott. Az újraavatást megelőzően Horváth Magdolna, Hegyhátsál polgármestere köszöntötte az ünneplőket, akik ezt követően érdekes előadásokat hallgathattak meg. Dr. Kovács József, az ELTE Gothard Obszervatórium tudományos munkatársa beszélt a Gothard Obszervatóriumról, majd Horváth Tibor, a Hegyháti Csillagvizsgáló alapítója a Scutum Csillagvizsgálótól a Hegyháti Csillagvizsgálóig címmel tartott bemutatót. 

Végül a csillagvizsgáló udvarán felavatták a Scutum Csillagvizsgálót a következő 25 évre – jelképesen a fiataloknak, így a nemzeti színű szalagot Horváth Tibor lánya, Melitta vágta át az épület előtt. Horváth Tibor elmondta, hogy a nagy csoportos látogatásokat a jövőben is az eltolható tetős épületben fogadják, a csillagászok számára azonban a Scutum Csillagvizsgáló tudja megadni a valódi élményt a hihetetlenül pontos műszerei által. A Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány egyébként mozgalmas szezont tudhat maga mögött: június 24-én a Múzeumok Éjszakája alkalmával, majd augusztus 4-én az országos Csillagok Alatt programsorozatban Körmenden várták a csillagászat iránt érdeklődőket. Augusztusban több alkalommal tartottak előadásokat a Hegyháti Csillagvizsgálóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában