Hagyomány a városban

2023.10.04. 21:46

Felvidékre kirándult a vépi egyházközség

Hagyomány a városban az egyházközségi kirándulás: ezúttal Nagyszombat, Galgóc és Pozsony felé vették az irányt a résztvevők, jártak a települések magyar, pontosabban Erdődy-vonatkozású helyein.

Tóth Katalin

Csoportkép a pozsonyi várnál

Forrás: VN

Fotó: © PID / Jobst

Nemcsak a lelki életét igyekszik virágoztatni, hanem a testvéri összetartozást és a jóbaráti kapcsolatokat is gondozza a vépi plébániai közösség. Már a világjárvány előtt is egyik évben a mariazelli Szűzanyához zarándokolt a plébánia apraja és nagyja, a másik évben pedig a képviselők és családtagjaik indultak közös kirándulásra felkeresni hazánk, vagy épp a környező országok szépségeit, magyar vonatkozású helyeit – tudtuk meg Szalay Márton kántortól. 

Mint mondta, elsőként Nagyszombatban, az ősi egyetemi városban kezdték el megszámolni a templomtornyokat, miközben egy kellemes sétával bejárták a belváros tereit, macskaköves, „kőszegi hangulatú”, sikátoros utcáit. A Keresztelő Szent János-templomba tértek be egy rövid imára, ahol a vépihez hasonló Színeváltozás-jelenetre és Fekete Madonna-kegyképre bukkantak. Galgóc az észak felé indult Erdődyek sasfészkének épült. 

A Császárváros vonzáskörzetébe igazi kis várkastélyt hoztak létre gyönyörű kastélyparkkal, belső udvarral és várkápolnával. Végül Pozsony várta az utazókat a magyar történelem megannyi oda kötődő eseményével és személyével. A plébániai közösség tagjai megfogadták: a vidám, jó hangulatú és érdekességekkel teli kirándulás hagyományát a Jóisten segítségével ezután is őrizni fogják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában