Helyi közélet

2023.10.24. 19:00

Fenntarthatóság a jövő elvárása

A Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv (CSRD) értelmében 2025-től már azok a magyar vállalatok is kötelesek lesznek fenntarthatósági jelentést készíteni, amelyek a legalább 250 foglalkoztatott, 40 millió euró árbevétel és 20 millió eurós mérlegfőösszeg hármas kritériumrendszerből legalább két feltételt teljesítenek.

Vaol.hu

„Már-már pánikszerű készülődés van a vállalatok körében Európában, így Magyarországon is, hiszen egy részüknek már 2025-től beszámolási kötelezettsége lesz fenntarthatósági működéséről és teljesítményéről. Azt viszont a magyar cégek közül még kevesen tudatosították, hogy 2028-tól már minden EU-definíció szerinti kkv-ra vonatkozni fog a szabályozás, ami – bár elsőre nem ez jutna eszünkbe – egyben lehetőséget is teremt a megújulásra, a versenyképesség növelésére” – szerepel a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége fenntarthatósági jelentésében. Mint írják, a fenntarthatósági jelentési kötelezettség 2028-tól legkésőbb már minden kkv számára kötelező lesz, azok számára még előbb, akik beszállítói nagyobb Európai Unióban működő, vagy oda exportáló – már a szabályozás hatálya alá tartozó – vállalatoknak. A kkv-szektor fenntartható működése azért is fontos, mert a kis- és közepes vállalkozások összességében nagyobb karbonlábnyommal rendelkeznek – a káros kibocsátás 70 százalékért felelnek –, mint a nagyvállalatok – fogalmazott a témával kapcsolatban Fertetics Mandy, az üzleti közösség fenntarthatósági vezetője. Azt hangsúlyozta, hogy egy jelentés elkészülése nem merülhet ki az adatgyűjtésben és a PR-tevékenységben, hanem sokkal inkább szervezetfejlesztési folyamatként érdemes gondolni rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában