Egészség világnapja

2023.10.10. 07:00

Fontos a lelki egészség - A mai világnap a figyelemfelkeltés céljával jött létre

Október 10. a lelki egészség világnapja. Az alkalomból hétfőn előadásra és műhelyfoglalkozásokra hívta az egyetemi polgárokat az ELTE PPK Pedagógiai és Pszichológiai Intézete (PPI).

Tóth Katalin

Vörös Orsolya a rezilienciáról beszélt

Fotó: © Cseh Gábor

A Lelki Egészség Világszövetsége (World Federation for Mental Health) kezdeményezésére 1992 óta október 10-én tartjuk a lelki egészség világnapját a jelmondattal: „Mindenki számára elsődleges fontosságúvá kell tenni a lelki egészséget és a jóllétet.” Amint dr. Nagy Beáta Magda klinikai szakpszichológus, az ELTE PPK PPPI egyetemi adjunktusa köszöntőjében elmondta: azóta hívják fel a figyelmet arra, hogy nem szabad megbélyegezni a mentális zavarral élőket és annak fontosságára, hogy minél több információ legyen elérhető a témában a társadalom széles rétegei számára. 

Lelki egészség szempontjából nem élünk optimális szinten, nem tudjuk megfelelően kamatoztatni a képességeinket, mint ahogyan azt megtehetnénk, nem vagyunk kellően produktívak, nehezen jutunk túl nehézségeinken, mondta. S hogy mit tehet a pszichológia? Felhívja a figyelmet azokra az erőforrásokra, amelyek fejleszthetők és amelyekkel könnyebben le tudjuk győzni a nehézségeket – ilyen a reziliencia. A Forrásközpontban Lelki szupererő – A reziliencia szerepe a lelki egészség megőrzésében címmel Vörös Orsolya egészségpszichológus, katasztrófaés kríziskezelő szakpszichológus, az ELTE óraadója tartott előadást.

 Illetve olyan képességeket, technikákat tanulhatunk általa, amelyekkel könnyebben tudjuk venni az akadályokat, mert általuk saját belső feszültségeinket tudjuk szabályozni. Az utóbbiakkal – mindfulness, meseterápia, autogén tréning, képzőművészeti terápia, mozgásimprovizáció – foglalkoztak a műhelyekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában