Zsugorodik a közgyűlés

2023.10.19. 11:02

Hetvennégyezer alá csökkent Szombathely lakossága, kevesebb politikus kell

Szombathely város jegyzőjének, a Helyi Választási Iroda vezetőjének határozatát az önkormányzat honlapján osztották meg. Miután 74 ezer alá csökkent a vasi megyeszékhely lakossága, 2024 után kevesebb képviselő foglal helyet a közgyűlésben.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

Fogynak a szombathelyiek (is) - ez derült ki a Nemzeti Választási Iroda vezetőjének október 13-dikai tájékoztatásából: szeptember 1-jén 73 ezer 873-an rendelkeztek érvényes lakcímmel a vasi megyeszékhelyen. Ezzel tovább zsugorodik a szombathelyi közgyűlés: a jelenlegi 21 helyett a 2024-es önkormányzati választást követően a polgármesterrel együtt összesen 18 politikus kap helyet.  

A Helyi Választási Iroda vezetője, dr. Károlyi Ákos október 16-án kelt határozatából megtudtuk: 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás képviselőt választanak június 9-én a szombathelyiek. Hárommal kevesebbet, mint 2019-ben. Összehasonlításként:  a jelenlegi közgyűlésben 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listáról bekerült képviselő foglal helyet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában