Október 6.

2023.10.06. 20:00

Örök példaképek az aradi vértanúk - Vármegyeszerte megemlékezéseket tartottak

A 13 aradi vértanúra és gróf Batthyány Lajosra, az első felelős miniszterelnökre emlékeztek mártírhaláluk 174. évfordulóján szerte a vármegyében.

Tömböly Ágnes

Forrás: Szendi Péter

Ikerváron Justizmord, avagy a jog halála a Batthyány-perben címmel hívták kerekasztal-beszélgetésre az érdeklődőket a művelődési házba. Dr. Pásti Laura előadásának középpontjába a koholt vádakra épülő Batthyány-per koncepciós jellegét állította. Az emlékezés a Batthyány szobornál folytatódott, ahol dr. Pásti Laura méltatta szülőfaluja, Ikervár egykori lakosságának tiszteletre méltó bátorságát: közadakozásból már 1913-ban mertek emlékművet állíttatni, amikor a mártír miniszterelnök megölését jóváhagyó Habsburg uralom még megingathatatlannak tűnt. 

Körmenden az Aradi vértanúk emlékművénél Bebes István polgármester mondott beszédet. A városvezető Illyés Gyula szavait idézte: Tizenháromszor tizenháromnál, de még százszor tizenháromnál is több volt, akit azok a bitangok a magyarok első sorából kipusztítottak. - Az Aradon kivégzettek társadalmi, nyelvi és vallási különbözőségeik ellenére képesek voltak összefogni, és együtt harcolni a független, polgári Magyarországért. Nekünk magyaroknak elég nehéz sorsot szánt a történelem, voltak dicsőséges szabadságharcaink és voltak nagy vesztes küzdelmeink. Azonban kevés népnek adatott meg az a képesség, amellyel a magyarság évszázadok óta rendelkezik, hogy képes talpra állni, megújulni és erőt meríteni a múltból a jelen és a jövő küzdelmeihez – hangzott el. Az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola tanulói adtak műsort, a megemlékezésen közreműködött a Városi Vegyeskar, a Városi Fúvószenekar és a Batthyány Lovas Bandérium.

Sárváron a Batthyány-szobornál szerveztek városi megemlékezést. A rendezvény szónoka Németh Ernő, a Sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója volt. Műsort adtak az iskola 6.b osztályos diákjai, majd a város vezetői, a párt- és civil szervezetek képviselői koszorúzták meg a Batthyány-szobrot.

Szombathelyen a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium aradi emlékfalánál rótták le kegyeletüket az emlékezők és helyezték el koszorúikat. Szuhai Viktor tanácsnok, a rendezvény szónoka hangsúlyozta, az aradi vértanúk életükkel és mártírhalálukkal örök példaképpé váltak. A Premontrei-gimnázium tanulóinak műsora emelte az esemény fényét. Az ünnepi emlékezés a Batthyány téren folytatódott, ahol gróf Batthyány Lajos tiszteletére állított emléktáblánál a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjai adtak műsort. Majd a város vezetői, a párt- és civil szervezetek, hivatalok képviselői egy-egy mécsest gyújtottak, koszorúztak.

Kőszegen a Jurisics-vár Lovagtermében dr. Szárnyas István, a Béri Balog Ádám Általános Iskola igazgatóhelyettese Juhász Gyula Vértanúink című versének soraival kívánt méltóságteljes megemlékezést. Nemzeti gyásznapunkon emlékeztetett: Haynau rémuralma idején a rögtönítélő hadbíróságok hideg nyugalommal küldték halálba a nemzet szabadságáért küzdő hazafiakat. Úgy vélték, a megtorlás elrettentő példaként áll majd a szabadság után áhítozó nemzetnek. De tévedtek: a forradalom és szabadságharc hősei által képviselt értékek kitörölhetetlenül gyökeret vertek a magyarságban. Az 1848-49-es eseményekhez visszatérve úgy fogalmazott: – A magyar szabadságharc nem csak egy kis európai nemzet függetlenedési vágyáról szólt: a sokféle származású katona közös küzdelme az európai szabadságért is folyt. Az aradi vértanúk, a szabadságharc hősei a kényelem helyett a küzdelem mellett tették le voksukat, megmutatták, hogy amikor összefogunk és cselekvő magyarokká válunk, akkor csodákra vagyunk képesek. Tettükkel a magyar nemzetet a modern kor szabadságszerető népei közé emelték. A műsorban közreműködtek a Béri Balog Ádám Általános Iskola tanulói. Virág Zsuzsa és Láng-Horváth Rita készítették fel őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában