Rávetül a Föld árnyéka

2023.10.28. 07:00

Sötétbe borul a Hold alja - Részleges holdfogyatkozásban gyönyörködhetünk ma este

Részleges holdfogyatkozás lesz október 28-án, szombaton este. A meteorológiai előrejelzések derült időt ígérnek, így minden esély megvan rá, hogy megfigyeljük a látványos és nem túl gyakori jelenséget.

Cseh-Egyed Bernadett

A Hold alján látszik az árnyék – körülbelül így látszik ma este is, szabad szemmel fél tíz után

Forrás: VN

Holdfogyatkozás abban a ritka esetben jön létre, amikor a telehold a  Föld árnyékába kerül. Néha egy-két év is eltelhet látványos 
holdfogyatkozás nélkül. Most részleges holdfogyatkozást lehet majd  látni, amely során a teljes holdkorong nem kerül bele a Föld árnyékba.  

Szombaton este a Hold alsó részén lehet majd megpillantani a Föld  árnyékát, amely a legnagyobb takarás során a Hold területének mintegy  6%-ára vetül rá. A jelenség végig megfigyelhető lesz hazánkból, a Hold  jól látható magasságban helyezkedik majd el a déli-délkeleti égbolton,  a Kos csillagképben. A Hold mellett balra fényes csillagszerű  égitestként láthatjuk majd a Naprendszer legnagyobb bolygóját, a  Jupitert - tájékoztatta lapunkat Mitre Zoltán, a Gothard Jenő  Csillagászati Egyesület elnökségi tagja. A részleges holdfogyatkozás  szabad szemmel is jól megfigyelhető, az érdeklődők kis távcsövet,  látcsövet használva alaposabban is szemügyre vehetik fogyatkozó égi  kísérőnket. 

A szakember elmondta: a csillagászok számára a holdfogyatkozás  szombaton este 20 óra körül már megkezdődik. Viszont, a szabad szemmel  is jól megpillantható földárnyék csak 21.35 órától jelenik meg a  holdkorongon. A Hold 22:14 órakor lesz a legnagyobb fogyatkozásban,  majd 22:53-kor lép ki a föld teljes árnyékából. Maga a jelenség éjjel fél 1-kor ér véget. 

A következő, hazánkból is látható holdfogyatkozás 2024 szeptemberében  lesz, de akkor a Hold még kisebb területére vetül rá bolygónk árnyéka.  A legközelebbi teljes holdfogyatkozást 2025 szeptemberében lehet hazánkból megfigyelni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában