Előadás

2023.10.14. 20:13

Üveggolyókról, kockajátékokról, babákról és babaházakról a Smidt Múzeumban

A gyermekjátékok világában barangolhattak azok, akik szombat délután a Smidt Múzeumba látogattak. Dr. Hollerné Mecséri Annamária, az intézmény vezetője az őskortól egészen napjainkig mutatta be a játékok fejlődését és típusait.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

-A játékok szeretete az ember természetének része. Ez nemcsak gyermekkorban jellemző, felnőttként is velünk marad. A játékok története végig kísérte az emberiség történetét, míg őseink évezredekkel ezelőtt egyszerű, kövekből, csontokból készült figurákkal játszottak, napjainkban már telefonos, számítógépes játékokkal kötik le magukat a gyerekek – mondta elöljáróban dr. Hollerné Mecséri Annamária, aki hozzátette azt is: az előadás aktualitását az adta, hogy a Smidt Múzeum szerteágazó gyűjteményében több, különböző korból származó gyermekjáték is található.

Az előadáson elhangzott: az ókori Rómában a gyerekek már labdáztak, karikáztak, kockáztak, golyóztak – ez utóbbit a feljegyzések szerint még maga Augustus császár is szívesen űzte, hogy „szellemét” pihentesse. Üveggolyók vannak a múzeumban is, mégpedig a ma is népszerű, backgammon néven ismert ostáblához hasonló tábla mellett.

A kockajáték a felnőttek körében is népszerű volt, legtöbbször szerencsejátékként űzték. Ennek eszköze, a dobókocka is több ezer éves múltra tekint vissza: a Smidt Múzeumban is látható egy római kori, szabályos, hatoldalú kocka.

A múzeumalapító dr. Smidt Lajos gyermekkorát idézi az a babaház, amelyben megtalálható majdnem egy teljes szoba berendezése: ágy, íróasztal, sőt több „játék a játékban” is, például apró dominók és dobókocka.

A játékbabák folyamatosan fejlődtek az évszázadok során: az egyiptomi fából, rongyból készült babákról, az ókori görög, mozgatható végtagos terrakotta babákról és a római kori elefántcsont babákról is szó esett az előadáson. Különlegesen szép darabok voltak az 1800-as években készült porcelán babák, ezekből két biedermeier kori darab a szombathelyi Smidt Múzeumban is megtekinthető. A 19-20. században - a polgárosodással – megnövekedett az igény a gyerekjátékokra, megjelentek az első állandó játékkereskedések. Az előadó bemutatta Budapest első és legnagyobb, ötemeletes, 1909-ben alapított játékáruházát, az Árkád Bazárt. Az üzlet népszerűsítéséhez használt számolócédulák a múzeum gyűjteményében is megtalálhatóak. Zárásként a játéktípusok felvillantásánál a felnőtt látogatók is nosztalgiával emlékezhettek vissza boldog, gondtalan gyermekéveikre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában