Szociális munka napja

2023.11.14. 08:00

A közösségi élmény megélését segítik - Kulcsár Lászlónéval beszélgettünk

November 12-én volt a szociális munka napja, és közeleg a gyermekjogok világnapja. Kulcsár Lászlónéval, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetőjével szolgáltatásaikról beszélgettünk, köztük a hétfőn indult ifjúsági közösségi térről Jászai Mari utcai telephelyükön.

Tóth Katalin

Kulcsár Lászlóné intézményvezető

Forrás: Cseh Gábor

Szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatásokat biztosít az intézmény. Elősegítik a gyermekek családban való nevelkedését. Általános szolgáltatási feladataikon túl a gyermekek igényeinek és szükségleteinek megfelelő egyéni és csoportos speciális szolgáltatásokat, programokat nyújtanak. – Amikor egy család működésében problémák merülnek fel, a szülők jó esetben törekednek arra, hogy megoldást keressenek a gyermeknevelési, anyagi, egészségi állapottal kapcsolatos és egyéb gondokra. Vannak azonban, akik erre nem képesek, előfordulhat gyermekveszélyeztetés is a családban. – A gyermekvédelmi törvény jól meghatározza, hogy mely szervezeteknek vagy intézményeknek van jelzési kötelezettségük, de jelezhet egy hozzátartozó, egy szomszéd is – valójában mindannyian jelzőrendszeri tagok vagyunk, hiszen a gyermekek életéről, testi épségéről, jóllétéről, mentális állapotáról van szó – magyarázza. Mint mondja, intézményük többféle módon foglalkozik a fiatalokkal. Abba az irányba terelik őket, hogy minél kevésbé legyenek kitéve különböző veszélyeztetésnek. – A gyerekek ma már nem az utcán, csoportokba verődve csellengenek, hanem otthon magányosak, a különböző digitális eszközeikkel, ezzel időnként súlyos veszélybe sodorva magukat. Ilyen szempontból rendkívül hasznosak és fontosak a közösségi terek. Oladon régóta működik ifjúsági közösségi tér: főként felső tagozatosok látogatják, akiknek felhívjuk a figyelmét az élmények átélésének fontosságára, amelyek nem pótolhatók a telefonnal. November 13-tól működik a Jászai Mari utcai közösségi térben a 10–14 éves korosztálynak szánt ifjúsági közösségi tér, ahol hasznos és tartalmas együttléteket biztosítunk a fiatalok számára, ami az épülésüket szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában