Csomagban kínálták a helyi értékeket

2023.11.16. 18:49

A Látópontban: Nagy Gáspár – ha akarsz valami sűrűt és laktatót a Vasi Hegyháton

Csomagban kínálták ma a helyi értékeket Bérbaltaváron és kapcsolódóan Nagytilajban, miután csatlakozva az országos mozgalomhoz Látópont lett a Nagy Gáspár Emlékház. A szervezők úgy gondolták, hogy nem csak a Kossuth-díjas költő kiállítássá berendezett szülőházát mutatják meg a rendezvényre bejelentkezett, az egész régióból érkezett szakembereknek, hanem mindkét falu értékeit.

Merklin Tímea

Forrás: VN

A Látópont címre egy évvel ezelőtt pályázott a Nagy Gáspár Alapítvány a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület által kiírt pályázatra, és el is nyerte, vagyis jogosult lett, arra, hogy a Látópont Hálózat tagjává váljon. Vállalta, hogy ha az érdeklődő emberek a Látópontot felkeresik, akkor őket megfelelő szakmai vezetésben részesíti – tudtuk meg Gergye Rezső Bessenyei-díjas népművelőtől, a Nagy Gáspár Alapítvány kuratóriumi tagjától. – Nem teszünk mást, mint az elmúlt másfél évtizedben, amióta működik a ház, de ez egy újabb marketing felület, újabb lehetőség, hogy hírt lehet adni Nagy Gáspár munkásságáról és szülőföldje értékeiről.

A Látópont programjára érkezett vendégeket a bérbaltavári művelődési házban fogadták, Gergye Rezső köszöntője után Némethné Beczők Bernadett polgármester mutatta be a települést, amelyet aztán körbe is sétáltak a Szent Miklós templomtól indulva. Volt helyi termék kóstoló egy háznál: kovászos kenyéren, fonott kalács falatokra kenve kínálták a házi lekvárt, mézet, zakuszkát, végül a ribizli szörpöt. Bemutatták az őslénytani gyűjtemény múzeumát, a Nagy Gáspár Emlékházat mint kiállítóhelyet és mint közösségi színteret. A komód fiókjából magnóról Nagy Gáspár saját hangján szólaltak meg a versek, és különleges alkalom volt, hogy benézhettünk a máskor soha ki nem nyitott szekrényekbe, ahol régi, szép, hímzett terítőket, a vasalt ágynemű sarkaiban hímzett monogramokat láttunk. 

Forrás: VN

Kóstolót kínáltak Nagy Gáspár gyermekkorának kedvenc süteményéből, a prószából, ami helyi recept alapján készült.  Ezután a résztvevők – jelenlegi és leendő közművelődési szakemberek – Nagytilajba utaztak, hogy leróják kegyeletüket Nagy Gáspár sírjánál, majd a két falu határán közös verselést tartottak a bukolikus tájban, és versleveleket akasztottak a fákra. A bérbaltavári művelődési házban a szakmai beszélgetést Gergyéné Szakály Georgina a hagyományőrzés jegyben a nagyanyjára visszagondolva zárta; felidézte, hogy miképpen állt meg anno a konyhában egy komoly elhatározásra, hogy akkor most főz valami „sűrűt és laktatót!”

Ilyen volt ez a nap is – sűrű és laktató élménycsomag az értékekből összerakva, az itt élők vendégszeretetével bugyolálva. Az ebédet Baltavár ízeiből készítették, és a hazavihető ajándékbatyuban a Nagy Gáspár Emlékház udvaráról szedett, tavasszal elültethető virágmagok és egy teának való csipkebogyók is voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában