Karrier

2023.11.21. 07:00

A program kapuja nagyra tárt – A hátrányos helyzetű, tehetséges diákok továbbtanulását segíti az Arany János Tehetséggondozó Program

A hátrányos helyzetű, tehetséges diákok továbbtanulását segíti az Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP), amely 22 éve jelen van Vasban is, Kőszegen a Jurisich Miklós Gimnáziumban. A Belügyminisztérium 8. évfolyamosok számára kiírt pályázatára december 8-ig lehet jelentkezni.

Tóth Katalin

Iskolások a tavalyi táborban, a cseszneki várnál; többen ma már AJTP-s gimnazisták

Forrás: VN/AJTP

Néhány hete konferenciát rendeztek a gimnáziumban az AJTP múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Akkor a résztvevők megfogalmazták: még jobban el kell terjednie a program erejének és lehetőségének. 

– A 2000-ben kezdődött és azóta folyamatosan megújuló program célja a társadalmi mobilitás növelése. Kőszegen 2001-ben indult az első osztály. Nemcsak oktatási-nevelési, hanem kulturális-szociális területeken is fejlesztik a diákokat – emelte ki az októberi konferencián Bancsó Andrea, az AJTP intézményi programfelelőse. A programról elmondta: a diákok számára a képzés ötéves és kollégiumi bentlakáshoz kötött. Az előkészítő év a „szintre hozást” és az alapozást célozza – az angolnyelv-oktatáson kívül a digitális kultúra, a matematika, a természetismeret és a humán tantárgyak kaptak nagy szerepet. 

Öt éven keresztül speciális foglalkozásokon – például tanulásmódszertan, egyéni képességfejlesztés – vesznek részt a programba bekerülő diákok. A kollégiumban programhétvégéket szerveznek: a „bennmaradós” hétvégéken különböző foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek: nyelvvizsga-felkészítés, sport-, közösségfejlesztés történik. A hétvégék sava-borsát a kirándulások adják. A falujárásokon azokba a falvakba, helységekbe viszik el a gyerekeket, ahonnan származnak. Kirándulásokat szerveznek Vasban, a környező vármegyékben, Ausztriában és Budapesten is mozi-, színházlátogatással. Az AJTP-s tanulóknak színház- és hangversenybérletük van, bevonódnak az iskolai és a kőszegi programokba, országos rendezvényekre, sporttalálkozókra, kulturális fesztiválra, tanulmányi versenyekre, táborokba jutnak el. 

– Új elemként tavaly óta ösztöndíjban részesülnek a tanulmányi eredményhez kötötten. Egyéni hátránykompenzációként a kollégiumi térítési díj átvállalására és más szociális támogatásra is van lehetőség – ismertette Bancsó Andrea, és a kimeneti elvárásokról is beszélt: a cél az, hogy a program keretein belül készüljenek fel a diákok az emelt szintű angol érettségi vizsgára, nemzetközi ICDL informatikai vizsgával egyenértékű tudást és térítésmentesen gépjárművezetői jogosítványt szerezzenek. Elvárás, hogy egy tantárgyból emelt szintű érettségi vizsgát tegyenek – mindezekhez a program biztosítja az anyagi feltételeket. 

A legtöbb tanulót eddig Gersekarát, Vasvár, Szombathely, Jánosháza, Alsóújlak és Celldömölk küldte – összesen 119 településről érkeztek már hozzájuk diákok, akik közül többen kimagasló versenyeredményekkel büszkélkedhetnek. Az Arany János-os diákok közül a jelentkezők 90 százalékát felveszik a felsőoktatásba, és néhány egyetemen tovább folytatódhatnak számukra a program egyes elemei – tette hozzá. A pályázat elkészítéséhez adott fogódzót Keszei Balázs igazgató. A diákoknak meg kell felelniük a pályázati kiírásnak: tanulói jogviszonnyal kell rendelkezniük, ezenkívül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülniük vagy akár ideglenes hatállyal nevelésbe/védelembe vettnek lenniük. 

Megfelel a kiírásnak az a tanuló is, akinek érdekében a Család és Gyermekvédelmi Szolgálat valaha intézkedett, ha valamilyen módon a szolgálat látókörébe került a tanuló, vagy ha a szülő munkanélküli. Ha a gyermek olyan településen lakik, amely dokumentáltan települési hátrán - nyal rendelkezik. Ha olyan ötezer főt meg nem haladó lélekszámú településen él, amely támogatásban részesült vagy erre pályázatot adott be. A program kapuja nagyra tárt – mutatott rá Keszei Balázs, és arra kérte az osztályfőnököket, igazgatókat, hogy segítsék, biztassák a tanulókat, a szülőket a jelentkezésre. A pályázat az adatlapok kitöltését jelenti – a szolgálatok pedig tapasztalatuk szerint igyekeznek megkeresni a lehetőséget, hogy a gyerekek bekerülhessenek a programba – mondta még. 

A jelentkezéssel, felvételivel kapcsolatban fontos, hogy a programba pályázat útján lehet bekerülni. A pályázati csomag letölthető a gimnázium honlapjáról. A pályázatot a tanuló lakóhelye szerinti települési önkormányzat vagy a szülő juttatja el postán az első helyen megjelölt középiskola címére. A benyújtás határideje december 8. Ezzel egyidejűleg jelentkezni kell a központi írásbeli vizsgára is, amelynek határideje november 30. A gyerekek úgynevezett tehetségteszten vesznek részt, amelyet az Arany János-os iskolában, Vas vármegyében Kőszegen kell megírniuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában