Előadás

2023.11.08. 13:57

Erdődyek emlékezete Vépen

Erdődyek emlékezete címmel tart rendezvényt Vép önkormányzata november 10-én, pénteken 18 órától a művelődési házban. Bakóc Tamásról szóló előadás és a 100 x szép Vas vármegye című könyv bemutatója gazdagítja a programot.

Tóth Katalin

Az est betekintést nyújt nemcsak Vép, hanem a vármegye és Magyarország múltjának egy sokak által ismert időszakába: a középkorról és az 1442-ben Erdődön született, 1521-ben Esztergomban meghalt Bakóc Tamás dominikánus pap, bíboros, győri, majd egri püspök, végül esztergomi érsek, névleges konstantinápolyi pátriárkatevékenységéről ad át ismereteket népszerű formában.

Köszöntőt mond Dömötör Gábor alpolgármester, a helyi értéktár bizottság elnöke. Horváth Richárd történész, a Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa Erdődi Bakóc Tamás – Egy politikusi-főpapi karrier a középkor végén címmel tart előadást a befolyásos főpapról, államférfiről, a magyarországi reneszánsz jellegzetes alakjáról, aki pápajelölt is volt. Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke és Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas vármegyei igazgatója a 100 x szép Vas vármegye című 2023-as könyvet mutatja be. A programon részt vesz gróf Erdődy László is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában