Összesen már a tizenkettedik

2023.11.14. 16:00

Kilenc történet a rejtélyek múzeumából - Megjelent Pintér György legújabb kötete

Múzeumi krimik, avagy a rejtélyek múzeuma címmel jelent meg Pintér György legújabb - immár tizenkettedik - kötete. Kilenc izgalmas történet hívja kalandra az olvasókat, ezekben szó esik figyelemre méltó és létező kincsekről, amelyeket a körmendi múzeum őriz.

Tóth Judit

Fotó: Jámbori Tamás

A könyv kapcsán két érdekességet lehet említeni: Pintér György múzeumpedagógus, tárlatvezető először írt krimit, ami ráadásul nem is akárhol, hanem a munkahelyén, a körmendi Batthyány-kastélyban játszódik. - A könyvvel kettős célom volt. Egyrészt természetesen az, hogy jól szórakozzon az olvasó, másrészt pedig, hogy megismerje a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum kincseit, merthogy van belőlük néhány - mondta a szerző.  

A kötetben kilenc történet található, ezek egymástól függetlenek. Több emblematikus és izgalmas múzeumi tárgy jelenik meg az írásokban, a Zsolnay-kályhától kezdve a középkosi kardon át Magyarország első magyar nyelvű földgömbjéig.

A szerzőtől megtudtuk: a múzeumi krimi ritka műfajnak számít Magyarországon. -Urbán Ernő tollából 1969-ben jelent meg A kazamaták titka című kötet, amely a sárvári várhoz kapcsolódik. Nem tudok róla, hogy azóta megjelent volna hasonló munka. Az első körmendi múzeumi krimiben a szereplők és a helyszínek valódiak, igaz, előbbieket nem néven nevezem, hanem beosztásuk szerint azonosítom őket - tette hozzá Pintér György, aki minden történet végén kiegészítést tesz, amelyben megírja, hogy az egyes sztorikban mi az, ami valóságos, és mi az, ami csak a véletlen vagy a meglódult fantázia szüleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában