Tárgyalás

2023.11.16. 16:09

Kiszabadult és letartóztatták: verekedett a szombathelyi börtönben, zárkatársa elhunyt

Az egykori zárkatársak tanúvallomásait hallgatták meg a Szombathelyi Törvényszéken csütörtökön a halált okozó testi sértés bűntette miatt indított büntetőeljárásban. Január végén a szombathelyi börtönben két fogvatartott összeverekedett, ami után egyikük később a kórházban elhunyt. A vádlott időközben kiszabadult, most letartóztatásban van.

Tömböly Ágnes

Fotó: Unger Tamás

Hogyan kezdődött és zajlott az a dulakodás, ami után pár perccel az egyik fogvatartott magatehetetlenül zuhant földre a szombathelyi börtön folyosóján, majd elhunyt február 19-én a kórházban? Csütörtökön a vádlott és hat fogvatartott idézte fel a január 25-ei eseményeket, azt, hogy emlékezetük szerint mi történt azon a tragikus szerda reggelen a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. A börtönben egyébként azonnal belső vizsgálatot rendeltek el, ami alapján az intézet parancsnoka tett büntetőfeljelentést halált okozó testi sértés gyanúja miatt.

Egy vékony testalkatú, fiatal férfi a vádlott, aki időközben szabadult ugyan a börtönből, ám a mostani büntetőeljárás miatt elrendelték letartóztatását. Csütörtökön is megerősítette dr. Rácz József tanácsvezető bíró kérdésére álláspontját: nem bűnös. Elmondása szerint nem állt szándékában verekedni, de nem volt más választása, zárkatársa támadt rá. 

Forrás: Unger Tamás

Mint arról korábban beszámoltunk, a két fogvatartott vitája a Dikh TV adása miatt robbant ki, immár sokadszor. A sértett szóvá tette, hogy a vádlott a hajnali órákban, még ébresztő előtt nézte a műsort. A büntetőeljárás szempontjából fontos kérdés: hogyan kezdődött a verekedés, így arra vonatkozóan számos kérdést kaptak az egykori cellatársak. „Ha ellenvetésed van, állj fel!” - emlékezett a sértett szavaira az egyik tanú, aki szerint a szóváltásban a vádlott kijelentette: „Nem fogom magam hagyni!” A sértett reggelizett és az asztalnál ült, miközben az egyre élesedő szócsata zajlott. A vádlott felállt – kérdés támadólag vagy sem –, ám a sértett is felpattant és ütött. 

Az elmondottakból leszűrhető: utóbbi erőfölényben volt, rendszeresen edzett. Ugyanakkor egy zárkatárs arról is beszélt, a vádlott olyan, mint a bors, kicsi, de erős. Ütései pedig, „mint a radar”. A vádirat szerint a férfi egy fojtófogással könyökhajlatába fogta be zárkatársa nyakát, a törzséhez szorította, a jobb kezével pedig két-három alkalommal megütötte a fejét. A férfi próbált kiszabadulni a fogásból, közben a földre zuhantak. A sértett ezután újra nekitámadt a vádlottnak, földre teperte, szemét erősen nyomta, közben pedig nemi szervét szorította, a segélykiáltásokra lépett közbe az egyik zárkatárs.

A dulakodás után a sértett látszólag jól volt, munkába készült, ám pár perccel később a folyosón arccal földre zuhant. A tanúk elmondása szerint még magánál volt, annyit mondott, nyaka alatt nem érez semmit. Így került kórházba, ahol elhunyt. A tárgyalás szakértők meghallgatásával folytatódik 2024-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában