Sok témát érintettek

2023.11.29. 11:36

Közmeghallgatás Sorkifaludon: fontos, hogy működjön az óvoda (is)

Sorkifalud érdeke, hogy a következő öt évben működjön a Bokréta óvoda, az általános iskola és a főzőkonyha, hiszen pályázati forrásból 156 millió forintot költöttek az épület fűtéskorszerűsítésére – ez is téma volt a település múlt szerdai közmeghallgatásán.

Tömböly Ágnes

Erős Zoltán polgármester (jobb szélen) hangsúlyozta: Sorkifalud érdeke, hogy működjön az óvoda, az iskola és a konyha

Fotó: © Cseh Gábor

Hónapok óta betegszabadságon tartózkodik a Sorkifaludi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, dr. Horváth Mihály jegyző helyettesíti őt – tájékoztatta a kultúrházban megjelenteket Erős Zoltán polgármester. Az önkormányzat bevétele az idei első 10 hónapban 144,2 millió forintra rúgott, amiből az előző évi maradvány mintegy 39 millió forintot tett ki. Kiadásra 97 millió 883 ezer forintot fordítottak. Helyi adóbevételük október végéig meghaladta a 9,4 millió forintot. Települési támogatásként eddig 2,1 millió forintot fizettek ki, karácsony előtt 20 ezer forinttal támogatják a rászorulókat. Gyermekvédelmi kedvezményként 108 ezer forintot juttatott a településen élőknek az önkormányzat.

A fűnyírással, a Taródházi temetőhöz vezető úttal és a Petőfi Sándor utca 7. szám előtt felgyülemlett csapadékvízzel kapcsolatosan több kérdés is elhangzott. Utóbbi megoldása érdekében a Magyar Közút Zrt.-vel kell egyeztetni - tudtuk meg. A fűnyírást a faluban a Vasi Ga-zol Bt. végzi, aminek kültagja a polgármester. Erős Zoltán emlékeztetett, még az előző településvezető idején történt a pályáztatás. Dénes Ferenc alpolgármester pedig társadalmi munkában teljesíti a parkfenntartási munkákat Szentléránton.

Szóba került a sorkifaludi óvoda kálváriája is. Nyár óta hiába hirdetik az óvodapedagógusi álláshelyre a pályázatot, még nem tudták betölteni. A polgármester szerint egy óvónővel egyelőre a jogszabályi feltételeknek nem felel meg az egycsoportos intézmény, emiatt az állami normatíva lehívása is veszélybe került. Az óvoda, az általános iskola és a konyha épületének fűtéskorszerűsítésére elnyert 156 millió forintos pályázati forrás felhasználásának elszámolása hamarosan lezárul. Utána ötéves fenntartási kötelezettsége van az intézményi társulásnak. - Sorkifaludnak éppen ezért kötelessége működtetni az óvodát – jelentette ki Erős Zoltán, aki utalt arra, visszafizetési kötelezettség esetén nehéz pénzügyi helyzetbe kerülne önkormányzatuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában