Évforduló

2023.11.06. 20:12

Máglyagyújtás és koszorúzás a győrvári csata emlékére - fotók

Győrváron, a Kuruc Emlékmű és Emlékparkban tartottak hétfőn megemlékezést a győrvári csata 317. évfordulója alkalmából.

Vaol.hu

Fotó: © Cseh Gábor

- Nekünk, győrváriaknak történelmi kötelességünk van – kezdte ünnepi köszöntőjét Kaczor Zsolt Mihály, Győrvár község polgármestere. – Emlékezni és emléket állítani a feladatunk.

A Rákóczi-szabadságharc harmadik legjelentősebb győztes csatája zajlott 1706.november 6-7-én Győrvár határában. Béri Balogh Ádám itt vezette győzelemre a kuruc csapatokat az osztrák haderő ellen.

- Azóta Béri Balogh Ádám legendává, a leghíresebb brigadérossá nőtte ki magát, rengeteg vers, utca, iskola viseli a nevét – osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel Nagy Gábor, Vas vármegye közgyűlésének képviselője.

A megemlékezésen részt vett Paál István, a Rákóczi Szövetség zalaegerszegi elnöke is. – Csodálatos dolog, ami itt Győrvár mellett történt - mondta-, Béri Balogh Ádám mély hite példát mutat a következő évszázadokra is.

A kurucok technikája a lovas rajtaütés volt - említette Tatár József, a Magyarok Világszövetségének vasi elnöke. – Különleges a győrvári csata, mert a kurucok mezei csatában tudták legyőzni a képzett osztrák katonákat.

A beszédeket követően a résztvevők közösen elénekelték a Vörös bársony süvegem című Béri Balogh Ádám-nótát, majd máglyát gyújtottak a hősök emlékezetére.

Végezetül koszorúkat és az emlékezés mécseseit helyezték el az emlékműnél és Béri Balogh Ádám szobránál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában