Megérkeztek az oltóanyagok

2023.11.15. 07:06

Még nincs járvány, de már érdemes kérni az influenza oltóanyagot

Térítésmentesen elérhetőek az influenza oltóanyagok a 60 év felettiek számára. A súlyos szövődmények megelőzéséért és a munkaidő-kiesés elkerüléséért is érdemes az oltást igényelni.

Tömböly Ágnes

Forrás: Unger Tamás

Egyelőre kevés influenzaszerű megbetegedést regisztrálnak országosan: október 30. és november 5. között 10 ezer 700-an influenzaszerű, 125 ezer 500-an pedig akut légúti fertőzés tüneteivel fordultak orvoshoz - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ légúti figyelőszolgálat adatairól készített legutóbbi összeállításából. Az influenzaszerű megbetegedések esetében elmondható: az érintettek 16,5 százaléka 0-14 év közötti gyermek, 33,8 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 34,3 százalékuk 35-59 év közötti, míg 15,4 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Vas vármegyében 100 ezer lakosra vetítve az országos átlagnál (110,8) több, 159,4 új esetet regisztráltak a 44. héten. 

Október utolsó napjaiban a vármegye valamennyi háziorvosi praxisába eljutottak az influenza oltóanyagok. A kockázati csoportba tartozók számára a kormány az idei évben is térítésmentesen nyújtja a vakcinát. 

- Az idősek védelme nagyon fontos számunkra, s örömteli, hogy Bucsuban az új Egészségházban - ahol védőnői szolgálat és fogorvosi rendelő is működik - az influenzaoltást a 60 év felettiek ingyenesen megkaphatják a háziorvostól - tájékoztatott Gál Sándor polgármester.

Forrás: Unger Tamás

Pomogovics Gyula éppen oltásra várt, kérdésünkre, pedig több okot is felsorolt, miért igényli a vakcinát. - A korom miatt - 72 éves leszek - és mert sokat járok társaságba. Azt gondolom, jobb megelőzni a bajt. Évekkel ezelőtt átestem az influenzán, és akkor csaknem egy hónapot lázas állapotban ágyban töltöttem. Azóta rendszeresen oltatom magam az influenza oltóanyaggal, csak a Covid-járvány idején hagytam ki annak felvételét - mondta el Pomogovics Gyula. Mint kiderült, a bucsui háziorvosi praxisban az idős férfi azon kevesek egyike, aki él a lehetőséggel. 

- Nyolcvan oltóanyagot igényeltünk, az eddigi tapasztalatok alapján ez elegendő szokott lenni. Sajnos ebben a körzetben nem túl nagy az igény az influenzaoltás felvételére. Megvan az a "kemény mag", amelyik minden évben rendszeresen kéri, az új, vállalkozókedvű betegeket nehezebb már meggyőzni - ezt már dr. Sudár Zsuzsanna háziorvostól hallottuk. - Az influenza idős, illetve krónikus betegségben szenvedőknél súlyos szövődményekkel járó légúti megbetegedés. A védőoltást azért adjuk, hogy ezeket a súlyos szövődményeket - mint a tüdőgyulladás vagy halálos betegségek - meg tudjuk előzni - hangsúlyozta dr. Sudár Zsuzsanna. A háziorvos szerint érdemes aktív korban is élni a vakcinával. Mint mondta, az, aki ily módon védekezik, a munkában töltött időt megnyújthatja, kevesebbet lesz táppénzen, ez pedig nemzetgazdasági szempontból is előnyös. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában