Szentmise

2023.11.02. 14:00

Megáldották a felújított Szent Vér kápolnát Kőszegen - fotók

Befejeződött a kőszegi temető Szent Vér kápolnájának felújítása. Pénteken szentmise bemutatásával együtt Fekete Szabolcs püspök ünnepélyesen megáldotta a közel 300 éves kápolnát.

Tóth Katalin

Forrás: Ohr Tibor

Az összesen 6,1 milliárd forintos kormányzati támogatással megújult egyházi épületek egyike a vízelvezetési munkákkal együtt kívül-belül megújult temetői Szent Vér-kápolna, ahol súlyos statikai károkat korrigáltak: megsüllyedt ugyanis a templom boltozata a déli fal elmozdulása miatt.

A múlt heti megáldáson Polgár Katalin egyházközségi elnök felidézte, kis aggodalommal tekintettek a hívek arra, amikor állami támogatással és az egyházmegye támogatásával elkezdődött hét egyházi tulajdonú ingatlan felújítása. Azóta szeptember 28-án átadták a Szent Erzsébet szegényházat, amelynek november 19-én, Szent Erzsébet napján lesz a megáldása. Birtokba vehették a verbita atyák a Szent Imre missziósházat és működik a negyven férőhelyes zarándokszállás. Dr. Székely János megyés püspök november 24-én megáldja a stációkat és a Kálvária-templomot. Továbbra is türelmesek, és várják az eredményeket, mondta.

Fekete Szabolcs Benedek a Szent Vér kicsordulásának jelentőségéről és az engesztelő szentmisék fontosságáról beszélt prédikációjában. A Szent Vér tisztelete Jézus áldozatának elismerése, hogy vérét ontotta az emberiség megmentéséért.Az ősi kőszegi temető szívében álló kápolna a gyászmisék helyszíne is lehet.

Majd Kirner Antal Zoltán plébános mondott köszönetet elődeit, Harangozó Vilmost és dr. Perger Gyula atyát is megemlítve, akiknek jelentős érdemei vannak a mostani eredményben. A plébános meghívására a szentelésen részt vett a közelmúltban Kőszegen szolgált dr. Perger Gyula és Mikolás Attila atya is. Kirner Zoltán megköszönte az állami támogatást a szentmisén jelen lévő Ágh Péter országgyűlési képviselőnek, külön említve, hogy mennyire szívén viseli választókerülete fejlődését. – Kőszeg hatalmas ajándékot kapott. A felújítások felelősséggel járnak. Tőlünk függ, hogy a szép épületeket hogyan tudjuk élettel megtölteni. És ránk vár a folytatás: hogy őrizzük, gondozzuk azokat, mondta. Végül jelképesen mécsest helyeztek el a Kőszegen szolgált lelkipásztorokért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában