Kimagasló sikerekkel

2023.11.21. 07:34

Negyvenöt éve együtt - A kemenesmagasi citerások és népdalosok születésnapja

Szép évfordulót, az együttes fennállásának 45. jubileumát ünnepli idén a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör. A születésnapot szombaton este ülték meg a kemenesmagasi Népházban, a citerások környékbeli baráti együttesei részvételével.

Polgár Patrícia

Az ünnepeltek a kemenesmagasi színpadon

Forrás: VN/Verasztó-Horváth Cecília

 Sebestyén Zoltán, a zenekar művészeti vezetője köszöntötte a megjelenteket. Úgy fogalmazott: a hagyományőrző együttesek, amelyekben Kemenesalja különösen gazdag, a nemzet tartópillérei. – Gazdag népdalkincsünkkel ma már nem a kukoricafosztásokon, babfejtéskor, borsópucoláskor találkozhatunk, hanem a színpadokon. Most már az a feladatunk, hogy a színpadon mutassuk meg és őrizzük azokat a népdalokat, amelyeket elődeink több száz, akár ezer év távlatában megőriztek – fogalmazott. 

Szavait követően Zoltán Nemesbörzsönyből érkezett kis tanítványai adták elő két dalból álló meglepetés produkciójukat. Majd sorban színpadra álltak az est meghívott vendégei, a kemenesmagasi együttes jó barátai: a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar, a Kenyeri Dalkör Egyesület, a Sitkei Citerazenekar és a Hetyei Daloskör. 

Utóbbi egy kedves, köszöntődalt is előadott az ünnepelt számára. Végül az ünnepeltek következtek: elsőként a Kemenesmagasi Citerazenekar adott műsort, egyedülálló módon komolyzenei darabokat (Farkas Ferenc: Régi magyar táncok, Brahms 6. Magyar tánca) játszottak virtuóz módon. Majd az ifjúság vette át a szót az est házigazdájától, Sebestyén Zoltántól, Papitól. Néhány tag kivételével ugyanis a legnagyobb titokban újra ös - szeállt az az – akkoriban még gyermek- – együttes, amellyel közösen a művészeti vezető számos díjat nyert el annak idején. 

Az együttes nem feledkezett meg az egykori alapító tagokról sem, akik közül ma már csupán egyvalaki, Török Tamás lehet közöttünk. Őt a zenekar tagjai soraikba invitálták, közös muzsikálásra. Az elhunyt tagokról Voelkerné Kovács Márta evangélikus lelkész emlékezett meg a tiszteletükre kihelyezett plakett és mécses mellett. Az emlékezést követően összeállt a színpadon a kilencszeres Aranypáva nagydíjas Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör, ráadásul ugyanazzal a műsorral, amelyet legutóbbi minősítésükkor adtak elő. 

Az előadást követően az együttes kedvelői, barátai, a helyi és környékbeli önkormányzatok képviselői köszöntötték a jubiláló közösséget. Az ünnepségen részt vett Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke is, aki átadta az együttesnek Vas Vármegye Önkormányzata Közgyűlése elismerő oklevelét. Az est közös zenéléssel, énekléssel zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában