Ausztria

2023.11.30. 20:04

Összegyűjtöttük az osztrák főváros és Burgenland karácsonyi vásárait

Az adventi vásárokra gondolva a vasiak közül sokunknak a bécsi és grazi adventi vásárok jutnak eszébe. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül gyűjtöttük össze az osztrák főváros és Burgenland karácsonyi vásárait.

Polgár Patrícia

Forrás: Shutterstock

Bécsben összesen 10 karácsonyi vásár várja az advent során a városba látogatókat. Ausztria fővárosának talán legismertebb és leglátványosabb karácsonyi vására egyrészt a Schönbrunni kastély előtt megrendezett forgatag, ami nem csupán finomságokkal és kézműves termékekkel, de kulturális programok is várják mindazokat, akik november 18. és január 4. között kilátogatnak az egykori császári palotához. 

A másik ugyancsak népszerű pont Bécs központjában az „Am Hof" karácsonyi vására, ahol november 10. és december 23. között vásározhatunk. Ugyancsak december 23-áig járhatjuk az adventi bódékat a régi általános kórháznál, a botanikai szépségeiről ismert Hirschstetten kertekben - minden héten csütörtöktől vasárnapig –, a Liechtenstein Palotánál, a Spittelbergben, a Karlsplatzon, a Türkenschanzparkban és az Ottakringer Sörgyárban - minden csütörtöktől vasárnapig –, ahogyan december 23-án zárul a Múzeumi Negyed belső udvarának hangulatos téli világa is, ahol látványos művészeti és fényprojektekkel, nyitott vendégkertekkel, curlinggel, koncertekkel és DJ-kel készülnek az adventi napokra.

Néhány vásár az ünnepek alatt és az után is nyitva marad: a Belvedere kastélyban december 26-áig karácsonyi falu és vásár várja az ünneplőket és szintén aznap zárul a vásár a Maria-Theresien-Platzon, a Rathausplatzon és a Stephansplatzon is. A Praterben egészen január 7-éig tart a karácsonyi forgatag, ám a vásár közepén berendezett Alpesi Advent fesztivál csupán december 22-éig.
Nem kell olyan messze utaznia annak, aki Burgenland gyöngyszemeit fedezné fel az adventi időszakban.

Savanyúkút (Bad Sauerbrunn) fürdőkomplexuma közelében hangulatos, karácsonyfákkal díszített adventi falu emeli az ünnepi időszak fényét minden szombaton, vasárnapon és ünnepnapon, december 23-áig. Kismartonban (Eisenstadt) az Esterházy-kastély adventi vására december 17-éig tart. Fraknó (Forchtenstein) várában egy adventi hétvégét – december 1-3. között - szentelnek az ünnepvárásnak, ugyanígy a lakompaki kastélyban (Lackenbach) is, ahol december 8-10. között várják a vásározókat. 

Vasdobra (Neuhaus am Klausenbach) vására a Tabor-kastélyban december 8-17-éig, a szentmargitbányai (St. Margarethen) forgatag november 24-től december 17-éig tart nyitva. A leghosszabb adventi programmal Ruszt (Rust) készül az adventre, ahol november 17-étől egészen december 17-éig lehet vásározni. Városszalónak (Stadtschlaining) egyetlen napon, december 3-án rendezi meg középkori karácsonyi vásárát. 

A különleges adventi élménynapon a hatalmas városkapuk mellé jelmezes őrök állnak, akik idén 42. alkalommal engedik be a látogatókat az egyedi hangulatú, kézműves és termelői piacra. A középkori főtér házainak ablakai betlehemes ösvényként szolgálnak: egyes ablakokban betlehemekben és kézzel készített műalkotásokban gyönyörködhetünk. 16 órakor pedig még a Mikulás is megérkezik hintójával a főtérre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában