Elismerések

2023.11.26. 07:17

Prima: Vas vármegye példaképeit ünnepelték a gálán - sok-sok fotóval

A szombat esti gálán átadták a Príma-díjakat a Weöres Sándor Színházban. A tíz kategóriagyőztes közül hárman kapták meg a Prima-díjat: Dr. Kovács Antal, Horváth Barnabásné és Tölgyesi Ernőné. Olvasóink szavazatai alapján Közönségdíjas lett: Horváth Győző, az Ifjúsági Különdíjat Hóbor Zalán nyerte.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

Az este házigazdája, Pócza Zoltán üdvözölte a résztvevőket és köszönetet mondott minden támogatónak. Szárnyas János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vasi elnöke a rendezvényt megnyitó beszédében kiemelte: a vármegye kiválóságait ünnepeljük ezen a gálán - amely a sorban a tizennyolcadik -, és nem jöhetett volna létre összefogás nélkül. A Prima Primissima díjat Demján Sándor vállalkozó alapította 2003-ban, 2005-ben egészült ki a területi Prima díjak rendszerével, azóta adják át Vas vármegyében is ezt az elismerést, hogy a vállalkozók anyagi eszközökkel is támogassák a vármegyében dolgozó alkotókat a kultúra, művészet, tudomány, oktatás területén. Az elnöktől idézve: „Akinek tele a zsebe, legyen meleg a szíve.”

-  Mára a pandémia, a szomszédban dúló háború, a recesszió és a magas infláció megváltoztatta a gazdasági körülményeket, melyek között csak kitartó, kemény munkával lehet talpon maradni. Demján Sándor zseniális vállalkozó volt, aki szegény sorból küzdötte fel magát, és az ország egyik legsikeresebb üzletemberévé vált. Egyéni sikere mellett szívén viselte az ország társadalmi, gazdasági bajait, és mindig volt javaslata azok orvoslására – fejtette ki Szárnyas János. – Most ünnepeljük hát a vállalkozókat, akik kemény munkával kiérdemelték az elismerést, a kategóriagyőzteseket és a Primákat, akiknek tevékenysége nem csak Vas vármegye számára példaértékű.

Ezt követően bemutatták a Demján Sándorról szóló filmet, majd Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke köszönetét fejezte ki a VOSZ vasi szervezetének, a vállalkozóknak, akik a vármegyei Prima díjat életben tartják. Tizennyolc év nagy idő, a Vasi Prima díj nagykorúvá vált. Demján Sándor emlékéhez kapcsolódóan   azt is felidézte, hogy a Prima Primissima díjként korábban adott szobor – a Kincsemről formázott versenyló - tervezője Schrammel Imre volt keramikusművész volt, aki az életművét itt helyezte el Szombathelyen állandó kiállításra.

- Nem egyszerű Primának lenni, mintává, példaképpé válni – fejtette ki a vármegyei elnök. – Felelősség a jelölőknek, a döntéshozóknak, és felelősség azoknak is, akik ezt a díjat kapják, elfogadják. Kívánom, hogy minél többen váljanak szúkebb és tágabb környezetük, családjuk, rokonságuk, munkahelyük megbecsült és elismert tagjává, és életútjukban és életművükben továbbra is tudjanak példát, mintát adni a településükön és a vármegyében.

 Ezután a VOSZ vasi szervezete Prima-jelöltjeiről szóló filmeket vetítették, át is adva sorban a díjakat, közben műsort adott az Ungaresca Táncegyüttes. Megismerhettük a 2023. év Megyei Vállalkozóját: Baranyai Andrást (Fabrika 2000+ Kft.), Komáromi Angélát (Laguna Lakástextil Kft.), Virágh Józsefet (Akmé Kft.), ifj. Kuntner Istvánt (Campbell Marson Hungary Kft.), Szélessy Zoltánt (Szélessy Zoltán E. V.). Színpadra hívták Mercs Pétert (Kámon-Hús Kft.), aki a 2023. Év Vállalkozójaként az országos díjkiosztón is érintett. A Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díj nyertesei dr. Takács Gyula plébános, Pohánka Edit animátor és Nagy Ferenc Gábor ügyvezető (NFG Sport Klub Alapítvány) lettek.

Majd bemutatták az Ifjúsági Különdíj jelöltjeinek, Simon Ádám, H+ Média és Kulturális Egyesület elnöke és Hóbor Zalán sportoló filmjét – rájuk voksolhatott a Vas Népén és a vaol.hu-n keresztül a közönség. A szavazást, így a Prima Ifjúsági Különdíját Hóbor Zalán nyerte, aki 12 éve triatlonozik, a Kőszegi Triatlon és Úszó Klub versenyzője.

 Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere ünnepi beszédében azt is megfogalmazta: Demján Sándor az életével bizonyította, hogy aki tudja, mi a célja, eljut oda – akár sok áldozat árán is. Hangsúlyozta: fontos támogatni azokat az értékes embereket, akik az utat mutatják.

 Fellépett Korponay Zsófi Peltzer Géza kíséretével, vetítették a tíz Prima Közönségdíj jelölt filmjét, ők voltak az idei kategóriagyőztesek, akiket a VOSZ Vas Megyei Szervezete tagjai szavaztak meg: magyar irodalom – Balló László, magyar színház- film- és táncművészet – Prikazovits Ferenc, magyar képző- és iparművészet – Bíró Sándor, magyar tudomány – Dr. Kovács Antal, magyar oktatás és köznevelés – Horváth Barnabásné, magyar építészet – Tölgyesi Ernőné, magyar ismeretterjesztés és média – Varga Zsolt Trio TV, magyar sport – Perl Zoltán, magyar népművészet és közművelődés – Horváth Győző Ungaresca, magyar zeneművészet – Pintér Róbert Isis BigBand.

 Gál É. Beáta, a VOSZ kommunikációs és marketing igazgatója beszédében arról is szólt: a szövetség idén ünnepli 30 éves jubileumát, ez alkalom az értékelésre, jövőtervezésre. Demján Sándor idén lenne 80 éves, és öt éve nincs köztünk, öröksége a ma esti rendezvény is. Gratulált a vasi szervezetnek a kiváló rendezéshez, a díjazottaknak.

 Ezt követően kihirdették a három vasi Primát: dr. Kovács Antal, Horváth Barnabásné és Tölgyesi Ernőné lettek a díjazottak.

 A Prima Közönségdíjast a Vas Népe főszerkesztője Lőrincz-Farkas Eszter konferálta be, hiszen olvasóink választották meg a szavazataikkal: elismerésüket Horváth Győző, az Ungaresca Táncegyüttes művészeti vezetője, a Dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola vezetője érdemelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában