Együtt a Zöldebb Vas Vármegyéért

2023.11.09. 16:59

Zöldebbé teszik Vas vármegyét - Tíz juharfát ültettek el a kormányhivatal munkatársai Uraiújfaluban - fotók

Tíz juharfát ültettek el a Vas Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztályának munkatársai a közelmúltban kialakított kerékpáros pihenőhelyen - az akció az Együtt a Zöldebb Vas Vármegyéért program első állomása volt.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Igazi faültető - csípős, de napos, száraz - időben ragadtak ásót, gereblyét a kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztályának munkatársai Uraiújfaluban, a munkatársakkal tartott Vámos Zoltán főispán is, aki lapunknak elmondta: elkötelezettek az egészséges életmód és a környezetvédelem iránt, a hatósági munkán túl társadalmi felelősségvállalalási célokat is megvalósítanak. Ennek jegyében évekre visszanyúló hagyománya van a szemétszedési akcióiknak. Most pedig arra vállalkoztak, hogy - közreműködve a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Vármegyei Igazgatóságával - “zöldebbé” teszik a kerékpáros pihenőhelyeket. A tervek szerint a jövőben évi két alaklommal két vasi településen ültetnek majd fát a kormányhivatal dolgozói, ezzel is hozzájárulva a vármegye szépítéséhez és “zöldítéséhez”. Ezúttal tíz mezei juhar került földbe.  

A közút a közelmúltban alakított ki egy kerékpáros pontot a faluban, de akkor a parkosítás elmaradt. Pályázott Uraiújfalu a tízezer fő alatti települések számára kiírt Településfásítási Programban is, de nem jártak sikerrel, így nagy örömmel fogadták a kormányhivatal megkeresését és vállalták a fák gondozását.  

Keszeiné Jancsó Marietta polgármester emlékeztetett: Uraiújfalu felkerült a Keszthely-Fertőd kerékpáros útvonalra, nyáron gyakorta járnak erre turisták. Népszerű azonban a pihenőhely a helybéliek körében is – egyfajta parkként, zöldterületként, találkozási pontként funkcionál. 

A szervezők azt remélik: az akció egyben hozzájárul a kerékpározás még vonzóbbá tételéhez, ezáltal pedig elősegíti a klímaváltozásban leginkább szerepet játszó szén-dioxid fás szárú növényzet általi megkötését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában