Ünnep

2023.12.03. 12:48

Bőben is kisütötték a templomot mézeskalácsból - Jankovics Beáta alkotása a Győri Egyházmegye tárlatán szerepel két másik vasi makettel együtt - fotók

Három Vas vármegyei település is részt vesz mézeskalács templomával a Győri Egyházmegye és a Szent László Látogatóközpont szervezésében tegnap megnyílt „Legyen ma templom minden ember szíve..." című kiállításon: Csepreg, Iklanberény és Bő.

Merklin Tímea

Forrás: Jankovics Beáta

Mivel máshol húzódott korábban a megyehatár, ezek a települések Győr-Moson-Sopron vármegyéhez kapcsolódtak. Ma már vasiak, de továbbra is a Győri Egyházmegyéhez tartoznak. A csepregi Szent Miklós mézeskalács templomot és az iklanberényi kápolna mézeskalács makettjét már bemutattuk, mielőtt elvitték a kiállításra, a bői Szent Imre templom makettjéről már a győri kiállításon készültek fotók, az alkotójával, Jankovics Beátával együtt, akit a tárlatról és az munkájáról kérdeztünk. 

Fotó: Picasa / Forrás: Jankovics Beáta 

A kiállítást Veres András püspök nyitotta meg, örömét kifejezve, hogy mennyire gazdag a tárlat anyaga és milyen sokan érkeztek erre az eseményre. Az egyházmegye minden nyolcadik templomának kicsinyített mása elkészült. 

- Harmincegy mézeskalács makett érkezett a felhívásra, meglepően szép alkotások – amatőröktől, óvodásoktól, iskolásoktól is – mondta Jankovics Beáta, aki „profi” mézeskalács készítőnek mondható, habár mindössze 2-3 napos tanfolyam, de tíz év gyakorlat van a háta mögött.  

– A bői templom mézeskalács makettjének elkészítésére engem Vinkovics Ottóné Erika, a helyi karitász vezetője kért fel, örömmel igent mondtam. Egy hetet dolgoztam a kis templomon, de nem a mézeskalács megsütése telt ennyi időbe, hanem főleg a mázas felületek száradási ideje miatt volt ilyen hosszú. Nagyon óvatosnak kellett lenni, mert a cukorból és tojásfehérjéből kevert máz könnyen reped, de jól sikerült. Amint a kiállításon láttam, nem egyedül dolgoztam ezzel a technikával.  

Amint Jankovics Beátától megtudtuk, sokat segített a Szent Imre templom makettjének létrehozásában, hogy kapott hozzá „szabásmintát”: volt egy alaprajz a templomról, és Soós Bettina lemérte az épület méreteit, és elkészítette az épület kicsinyített mását papírból, ez alapján készültek a mézeskalács lapok. 

- Az, hogy a templomnak legyen világítása, természetes volt, és megálmodtam, hogy legyen benne harangszó is – mesélte Jankovics Beáta. – Barki Péter tanár találta ki, hogy ezt miként lehet megvalósítani technikailag, de amikor rátettük a tetejét, kiderült, hogy annyira halkan szól, hogy egészen közel kell hozzá hajolni, hogy halljuk. Újabb ötlettel Babos Nóra tanár állt elő: készített egy QR-kódot, amit a makett mellett helyeztünk el, ha azt valaki leolvassa a telefonjával, akkor a bői templom harangját hallja.  

A győri Triangulum Galéria mézeskalács templomokat bemutató karácsonyi kiállítása december 3-23. valamint december 27-30. között ingyenesen megtekinthető a Gutenberg tér 2. szám alatt, 10-16 óra között. Ingyenes belépőjegyek igényelhetők a Szent László Látogatóközpont recepcióján (Káptalandomb 13.), 10-15.30 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában