Hidegben

2023.12.31. 16:55

Idén is csobbant egyet a Rábában szilveszter délutánján Katafai László - fotók, videó

Az év utolsó napján ismét megmártózott a téli Rábában Katafai László körmendi mentőtechnikus, akinél ez az akció már évek óta hagyomány. A babona egyébként úgy tartja, hogy aki az óév utolsó napján hideg vízben mosdik, az egészséges lesz a következő esztendőben.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Katafai László jövő nyáron lesz hatvanéves, de korát meghazudtoló a vitalitása és remek kondíciója van, köszönhetően annak, hogy sokat sportol. A "Katafai Laci" - így ismeri mindenki - hosszú évek óta tartja azt a szokást, hogy szilveszter napján megfürdik a Rába vízében. 

Az év utolsó napjának reggelén fagyott Körmenden, mínusz 1-2 fok Celsius-fok körül volt a hőmérséklet, de aztán hamar pluszba fordult a hőmérő higanyszála. A kora délutáni órákra már 12 Celsius-fokra melegedett a levegő, a Rába folyó vize azonban alig érte el a 6 Celsius-fokot. 

László úszóshortban, papucsban és nagykabátban érkezett a körmendi Bárkaházhoz. Miután felső ruhadarabjaitól megszabadult, mezítláb indult az egyik parti lépcsőhöz, onnan célozta meg a még mindig áradó Rábát. Mindenféle "bemosakodás nélkül" csobbant a vízbe a körmendi mentőtechnikus, picit úszott, majd a városi stégnél szállt ki. Ez nem volt könnyű feladat, hiszen a magasabb vízállás miatt nagy volt a folyó sodrása.    

-Ezúttal fújt a szél, de ennek ellenére azt mondhatom, idén nagyon kegyes volt az időjárás. Ilyen kedvező talán nem is volt soha az elmúlt években. Úgy emlékszem, tavaly egy fokkal melegebb volt a levegő, a folyó viszont hidegebb, talán 3 Celsius-fokos - mondta elégedetten László a 2023-as esztendő utolsó rábai fürdése után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában