Kijáró

2023.12.04. 14:26

Már működik a beléptető rendszer Somfalván

December 1. óta működik a Somfalvát (Schattendorf) Ágfalvával összekötő úton felállított beléptető rendszer. A határátkelő gépjárművel ismét járható – igaz, csak azok számára, akiknek az önkormányzat kiadta az ehhez szükséges engedélyt.

Vaol.hu

Forrás: ORF

Somfalván nyáron speciális, az úttestbe süllyedő pollereket helyeztek el, hogy a határon engedély nélkül ne tudjanak áthaladni az autók. Az engedéllyel rendelkező járműtulajdonosoknak az önkormányzat egy matricát is kiad. Amint ezt a rendszer érzékeli az autó szélvédőjén, a pollerek leengednek, és a kocsi átlépheti a határt.

Bár az osztrák-magyar határátkelő közvetlen közelében kialakított sétálóövezet hónapokkal ezelőtt elkészült, az áthajtási jogot ellenőrző, lézeres matricaolvasót ismeretlenek megrongálták, így nem lehetett a rendszert bekapcsolni - írja a magyarok.orf.at.

Bár a határátkelő december 1. óta újra járható, kollégánk hétfő reggel azt tapasztalta, nincs nagy forgalom a környéken. Egyelőre nem tudni, pontosan hány áthajtási engedélyt adott ki a somfalvi önkormányzat. A magyar ingázók mindenesetre a korábbiakhoz hasonlóan most is csak a határig hajtanak. Ott leparkolnak, átgyalogolnak a határ túloldalára, majd a Somfalván hagyott saját vagy közös autójukkal hajtanak tovább ausztriai munkahelyükre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában