Eső

2023.12.28. 21:43

Mi lesz az őszi vetéssel? - Áll a víz a földeken

Kisebb tavak, elöntések alakultak ki a földeken Vas vármegyeszerte, a sok helyütt bokáig érő víz megviseli az őszi vetést. A növényeknek ilyenkor hóval fedett, tartós hidegre lenne szükségük, a hirtelen jött több fokos enyhülés csak ront a helyzeten.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Unger Tamás

Kihívások elé állította a gazdákat az elmúlt hónapok időjárása: az őszi káposztarepce vetőmagja időben a földbe került, az őszi kalászosoknak azonban a szárazság miatt nem lehetett megfelelő magágyat készíteni, aki tehette, kivárt. Aztán megérkezett a várva várt csapadék, de nagyobb mennyiségben, mint az ideális lett volna, így október eleje helyett a hónap végig eltartottak a munkálatok. Volt olyan is, aki inkább átalakította a vetésforgóját és a búza helyett tavasszal szóját, kukoricát ültet majd - meséli Moór Adrián, miközben egy belvizes tábla felé tartunk Nagygeresd határában. A kihívásoknak ugyanis nincs vége: az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében több helyütt áll a víz a földeken. A szakember azt mondja: a talaj felső rétegében a szabad pórusok mindenhol vízzel telítődtek, a pangó, álló víz azonban akkora stressznek teszi ki a növényt, amit nem biztos, hogy károsodás nélkül átvészel.

Fotó: Unger Tamás

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a következő egy hónapban nem kell géppel a földekre hajtaniuk a gazdáknak: a fejtrágyázás az őszi gabona esetében február 1-jétől, az őszi káposztarepcén február 15-től esedékes.

Moór Adriántól megtudjuk: összesen mintegy 885 milliméternyi csapadékot regisztrált az idei esztendőben Sajtoskálon, az előző években ez a szám 600 milliméter körül alakult. A november-december különösen csapadékos (ebből karácsony előtt 36 óra alatt 48 milliméter érkezett vegyes halmazállapotban) volt a térségben.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a folytatásban marad az átlagosnál melegebb időjárás, pedig az őszi vetésnek legalább két hét -5-10 Celsius fokos hidegre (és hótakaróra) lenne szüksége a kártevők visszaszorítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában