vaol.hu podcast

2023.12.23. 09:41

Milyen az igazi múzsa csókja? Beszélgetés Czetter Ibolya irodalomtörténésszel

Mai témánk, az örök küzdelem: hogy talál harmóniára, hogyan tud együttműködni férfi és nő – átfordítva arra, miként oldották meg ezt a művészek és feleségeik, mi minden van a nagy szerelmes költemények hátterében.

Merklin Tímea

Költők és múzsák című előadása nyomán kérdeztük Czetter Ibolya irodalomtörténész, stiliszta főiskolai tanárt, és áhitatos pletykálkodásra kértük Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós és az esetében elmaradhatatlan író, Márai Sándor magánéletének tekintetében.

Kik azok a múzsák? Hány van belőlük? Hogyan bővült e kör tízfősre? A történeti bevezető után bekukkantunk a költők és az író szobáiba, Czetter Ibolya beavat minket a nevezett művészek mindennapjaiba – azon ismeretek alapján, amit publikációikból megtudott -, az egzisztenciális kérdésektől a szexuális és egyéb, fizimiskát érintő problémákon át a szellemiségük, lelkiségük kibontakozásáig. Különös módon a feleségek világítják meg jobban, amit az életükből láthatunk. Az általuk írt könyvek a saját házasságukban betöltött szerepüket is megmutatják, a férjek valódi karakterét, ami a közismert és halhatatlan versek rakta kirakatban nem látszik egyébként. A finom lelkekről szólva, a szimbolikus csipketerítős asztalok mellett hallatlanul izgalmas ez a fecsegés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában