Ünnepi ebédet is főztek

2023.12.26. 09:23

Nyugodtan telt a szenteste, a sárvári tűzoltóknak nem kellett vonulniuk, közösen díszítettek fát - fotók

Vannak, akiknek a karácsony nem pihenéssel, feltöltődéssel telik. Ilyenek a tűzoltók is. Hivatásukban nem különülnek el a hétköznapok és az ünnepnapok, a lánglovagok éjjel-nappal készenlétben állnak, hogyha baj történik, azonnal tudjanak segíteni. A sárvári tűzoltóknál nyugodtan telt a szenteste, a szolgálatban lévő állománynak sehova nem kellett vonulnia.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

A Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon szenteste az "A" szolgálati csoport volt szolgálatban. A tűzoltók igyekeztek ünnepi hangulatot varázsolni a laktanyában, egy nagy - legalább 3 méteres - fenyőt díszítettek fel közösen az emeleti lépcsőfordulóban. Szabó Balázs tűzoltó hadnagy, szolgálatparancsnok lapunk érdeklődésére elmondta: a szolgálatot 24-én reggel 7 órakor vették fel. 

 -Ha szerencsénk van, akkor nyugodtan telnek a szolgálati órák napközben és este is. Az utóbbi években - köszönhetően a tűzmegelőzési kampányoknak is - , nem kellett nagy tüzeknél beavatkoznunk, néhány ajtónyitást, kisebb balesetet leszámítva nem volt kirívó esetünk. Karácsony előtt a katasztrófavédelem több alkalommal felhívja a figyelmet a veszélyforrásokra, ezek a tájékoztatók nagyon hasznosak és eredményesek. Az emberek odafigyelnek arra, hogy ne legyen baj - tette hozzá a szolgálatparancsnok. 

Megtudtuk azt is: ünnepnapon nincsenek képzések, ha minden jól megy, akkor a tűzoltók csendben és nyugodtan tölthetik a napot a laktanyában. A csoport általában közösen készíti el az ünnepi ebédet, idén - ahogy általában mindig - húsételek kerültek az asztalra, férfias közegben ezen nem kell csodálkozni. Süteményeket otthonról hozott mindenki, a házi finomságokkal lett teljes a menü. 

- Aki családos ember és kisgyermeke van, általában nem dolgozik szenteste, a fiatalok bevállalják a szolgálatot. Szilveszterkor ez megfordul, akkor az ifjabb kollégák vannak szabadságon. Erre nincs semmiféle írott szabály, de remek a közösségünk, próbáljuk úgy szervezni a szolgálatot, hogy mindenkinek a lehető legjobb legyen -  fűzte hozzá Szabó Balázs. 

Csende Sándor tűzoltó alezredes, a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta: három-négy évre visszamenőleg nem volt kiemelt káreseményük. Több alkalommal előfordult, hogy a tűzoltók ajtónyitásoknál segítettek - többször a mentőszolgálat munkatársainak is -, amikor idősebb hozzátartozó nem adott életjelet magáról. Két éve Kemenespálfán volt egy nagyobb közúti baleset, oda kellett vonulni. Négyen utaztak egy autóban a település belterületén, a jármű felborult, villanyoszlopot döntött ki. Csényén szén-monoxid érzékelő jelzett be, Sárváron pedig egy kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat. A károsultak alternatív módon meg tudták oldani a fűtést, így lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor - összegzett az elmúlt időszakot illetően a kirendeltségvezető.   

A Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területéhez 87 település tartozik, öt járást érintve. A sárvári tűzoltók a celldömölki és sárvári járás teljes területén, Győr-Moson-Sopron vármegyében Répceszemere környékén, Veszprém vármegyében Kamond térségében, Zala vármegyében pedig Megyer és Rigács közelében látnak el tűzvédelmi feladatokat.  

A sárvári tűzoltók szolgálata nyugodtan telt december 24-én, nem kellett vonulniuk sehova. Országosan más volt a helyzet, szenteste több tűzhöz és közlekedési balesethez is riasztották a tűzoltókat. December 24-én összesen 196 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. Huszonkilenc esetben tűzhöz riasztották a tűzoltókat, huszonkét épület gyulladt ki, 167 alkalommal pedig műszaki mentést kellett végezniük. Vas vármegyében december 24-én nyolc beavatkozás volt, többségében vízeltávolítás pincékből, Gyöngyösfaluban pedig a cserépkályhából visszaáramló füst miatt lett rosszul egy lakó. Karácsony első napja nyugodtabban telt, akkor három helyszínre riasztották a tűzoltókat: egy ajtónyitáshoz, egy villanyóraszekrény tűzesetéhez és Nádasdra, ahol áramkimaradás miatt nem működött a keringető szivattyú és a kazánban felforrt a víz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában