Ünnepi hangulatban

2023.12.03. 11:30

Régi idők karácsonyát idézték a Pityerszeren - fotók

Pityerszeren, az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél régi időt karácsonyt idézték szombaton délután. Az ünnepi hangulatot fokozta, hogy dél tájban nagy pelyhekben elkezdett esni a hó, beborítva Szalafő dombjait és zsúpfedeles házait.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Először szervezett téli ünnepváró programot az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Pityerszeren. Megnyílt a játszóház, ahonnan nagy zsivaj szűrődött ki, a gyerekek remekül szórakoztak. A műemlék házak közül kettőt megnyitottak a látogatók előtt, a Tamaskó portát édes-fűszeres illat lengte be, ott mézeskalácsot lehetett sütni. A Visontai házban – amely eredeti helyén áll és az 1950-es években még lakói voltak – kézműves foglalkozást tartottak. Az asztali díszekhez - ahogy rége is - a természet kincseit használták fel, például fagyöngyöt, diót, makkot, csipkebogyót, mogyorót, mohát és szárított gyümölcsöket. A tűzhelybe jól befűtöttek, a régi rádióban karácsonyi dalok szóltak, kint gyönyörűen esett a hó - minden adott volt a hangulatos ünnepi készülődéshez.

Idegenvezetés is volt, Lasits Anita, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa kalauzolta végig a falumúzeumon az érdeklődőket, akik a karácsony történetéről és régi ünnepi szokásokról is hallhattak. Az pityerszeri karácsonyváróval egy időben zajlott a második alkalommal megrendezett Őrségi Didergős futó- és túranap, amelynek résztvevői előtt le a kalappal, hiszen nemcsak magukkal és a dimbes-dombos tereppel, hanem az időjárással is komolyan megküzdöttek. Mindkét program remek hangulatban telt, és egyértelműen folytatást követel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában