Istentisztelet után leleplezték

2023.12.23. 10:00

Szobor hirdeti Prof. Dr. Vásárhelyi Boldizsár szellemi örökségét - A hegyfalui Veres Márton Vitéz készítette

Ünnepi istentiszteletet követően december 17-én leplezték le Prof. Dr. Vásárhelyi Boldizsár (Csombord, 1899. aug. 5. – Bp., 1963. aug. 7.) mérnök, műegyetemi tanár szobrát a csombordi református templom mellett. A bronzból készült alkotást a Hegyfalun élő Veres Márton Vitéz készítette.

Tóth Katalin

Forrás: VN

1952-ben megszerezte a műszaki tudományok doktora címet, 1958-ban Kossuth-díjjal ismerték el Vásárhelyi Boldizsárt, a korszerű útépítés hazai úttörőjét. Halálának 60. évében a Közlekedéstudományi Egyesület gesztorságával, a magyar út- és vasútépítő szakma vállalkozásainak adományaiból készült szobor a tiszteletére szülőfalujában. 

Az alkotót, Veres Márton Vitézt kérdeztük: – Néhány hónapja érkezett a felkérés. Fotók, életrajzi adatok és szűkre szabott idő állt rendelkezésre: mindössze egy-két hét a mintázásra, megfogalmazásra, hiszen az öntés, a technikai kivitelezés majdnem egy hónapot igénybe vett az avató előtt. A szobor bronzból készült, zöld gránitkő a talapzata, és a dombon álló templom főbejárata mellett kapott helyet. Ott, ahonnan a távolban Nagyenyed látszik. Szíves fogadtatásban részesültünk mindannyian.

Forrás: VN

Az istentisztelet után az ünneplő gyülekezetet és meghívott vendégeket a templomkertbe invitálta Boros László parókiás lelkész. A megjelenteket köszöntötte Demeter Katalin konzul és Gudor Kund Botond református esperes. Ünnepi beszédet mondott Vásárhelyi Boldizsár lánya, az irodalomtörténész Pojjákné Vásárhelyi Judit; Kovács Jenő Julianus-díjas útépítő mérnök, a szoborállítás kezdeményezője; Tóthné Temesi Kinga a gesztor Közlekedéstudományi Egyesület főtitkárhelyettese; Kálnoki-Kis Sándor gyémánt-okleveles közlekedésépítő mérnök, Vásárhelyi Boldizsár egykori tanítványa, volt helyettes államtitkár, valamint Matei Drâmbărean, a Fehér megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság vezetője. 

Forrás: VN

A beszédeket követően lehullt a lepel, és a szobrot megáldotta Gudor Kund Botond református esperes. A résztvevők ezután elhelyezték a tisztelet koszorúit. Az ünnepség után felkeresték Vásárhelyi Boldizsár édesapjának, az egykori csombordi református lelkésznek, Vásárhelyi Lászlónak a sírját.

Vásárhelyi Boldizsár 1922-ben szerzett mérnöki oklevelet. A műegyetem vasútépítési és közlekedési tanszékén volt tanársegéd (1923 – 1934), majd a Kereskedelem- és Közlekedésügyi Minisztériumban teljesített szolgálatot. Közben 1928-ban közgazdasági mérnöki és közgazdasági doktori oklevelet, majd 1942-ben műszaki doktori oklevelet szerzett. 1946-tól haláláig a Műszaki Egyetem út- és vasútépítési és közlekedésügyi tanszékének tanára. Egyik alapítója, vezetőségi illetve választmányi tagja volt a Közlekedéstudományi Egyesületnek. Szakirodalmi tevékenysége igen jelentős. Főszerkesztője volt a Magyar Közlekedés, a Mély- és Vízépítés című folyóiratoknak.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában